Ολοκληρώθηκε η Καταβολή Εφάπαξ Τιμήματος για την Παραχώρηση της Αττικής Οδού

Ολοκληρώθηκε η Καταβολή Εφάπαξ Τιμήματος για την Παραχώρηση της Αττικής Οδού


Ολοκληρώθηκε η διαδικασία καταβολής του εφάπαξ τιμήματος ανώτερου των 3,27 δισ. ευρώ από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οποίος αναδείχθηκε ως Προτιμητέος Επενδυτής στον διαγωνισμό που διεξήγαγε το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Αττικής Οδού για 25 χρόνια. Η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου.

Η νέα συμφωνία που τίθεται σε εφαρμογή την Κυριακή 6 Οκτωβρίου του 2024 προσφέρει πλεονεκτήματα τόσο για τους χρήστες της οδού όσο και για το δημόσιο συμφέρον. Το Δημόσιο θα εισπράξει το υψηλότερο εφάπαξ οικονομικό αντάλλαγμα στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 1,5% του ΑΕΠ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Παραχωρησιούχος, εκτός από το εφάπαξ τίμημα, θα καταβάλλει και Ετήσια Αμοιβή Παραχώρησης, η οποία θα φτάσει το 9,3% των συνολικών εσόδων από τη λειτουργία της Αττικής Οδού. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τις όρους της σύμβασης, το αντίτιμο των διοδίων για οχήματα κατηγορίας 2 θα μειωθεί από 2,80 ευρώ σε 2,50 ευρώ.

Για πρώτη φορά, επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης που ανήκουν σε άτομα με αναπηρία και σε αναπήρους πολέμου βαριάς αναπηρίας θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση πληρωμής διοδίων στην Αττική Οδό. Αυτή η ρύθμιση επεκτείνεται και στα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ατόμων με αναπηρίες, ακόμα και αν δεν ανήκουν πλήρως σε αυτά.

Ο Παραχωρησιούχος έχει υποχρέωση να διεξάγει εργασίες συντήρησης του οδικού άξονα, οι οποίες εκτιμώνται ότι θα ξεπεράσουν τα 380 εκατ. ευρώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης. Η αξιολόγηση της απόδοσης και της ασφάλειας της λειτουργίας της Αττικής Οδού θα γίνεται κάθε δύο χρόνια με βάση κρίσιμους δείκτες απόδοσης (KPIs), με την επιβολή ποινών σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων.

Πηγή: newsbeast.gr