Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Πειραιά σε συνεργασία με το Blue Innovators of Piraeus, ανέφερε τις προοπτικές ανάπτυξης της «Γαλάζιας Οικονομίας» στην Ελλάδα. Υπογράμμισε πως αυτή η ανάπτυξη είναι εφικτή εφόσον οι τομείς της γίνουν πιο βιώσιμοι, μειώνοντας το περιβαλλοντικό και κλιματικό τους αποτύπωμα. Επισημάνθηκε, για παράδειγμα, ότι η υπεραλίευση και οι μη βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές εξακολουθούν να απειλούν τους θαλάσσιους πόρους, οδηγώντας σε πιθανή εξάντληση και καταστροφή των οικοσυστημάτων.
Η Γαλάζια Οικονομία περιλαμβάνει πληθώρα δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη θάλασσα και τις ακτές, όπως η αλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, η υπεράκτια άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, η αιολική ενέργεια, η αφαλάτωση, η ναυτιλία και ο θαλάσιος τουρισμός. Σύμφωνα με στοιχεία του 2021, οι κλάδοι που εντάσσονται στη Γαλάζια Οικονομία απασχολούν περίπου 446.000 ανθρώπους, γεγονός που αντιστοιχεί στο 11,4% του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Η μεγαλύτερη συνεισφορά στην απασχόληση προέρχεται από τον παράκτιο τουρισμό, ο οποίος το 2021 απασχολούσε το 83% των εργαζομένων στον τομέα αυτό. Όσον αφορά την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία, οι κλάδοι της Γαλάζιας Οικονομίας παράγουν περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 4,1% της συνολικής ΑΠΑ. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα κατατάσσεται 5η και 2η αντίστοιχα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ ως προς τη συμβολή του παράκτιου τουρισμού στην ΑΠΑ και στην απασχόληση.
Επιπλέον, η θάλασσα και οι θαλάσσιοι έμβιοι πόροι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απασχόληση, διατηρώντας τη χώρα σε καλή θέση συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η συνεχής ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας απαιτεί προσοχή και δράσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Πηγή: newsbeast.gr