Οι προκλήσεις του στεγαστικού ζητήματος και οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ευρώπη

Οι προκλήσεις του στεγαστικού ζητήματος και οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ευρώπη


Το στεγαστικό ζήτημα κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, με επιπτώσεις που επηρεάζουν σημαντικά τόσο τους πολίτες όσο και την κτηματαγορά. Η αλματώδης αύξηση των τιμών των ακινήτων σχετίζεται άμεσα με την επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών όπως το Airbnb. Αυτή η τάση έχει δημιουργήσει νέες επενδυτικές προοπτικές, αλλά έχει επίσης δυσκολύνει τους μόνιμους κατοίκους να ανταπεξέλθουν στις ολοένα αυξανόμενες τιμές των ενοικίων και της αγοράς κατοικίας.

Διαφορές υπάρχουν στη κατάσταση των αγορών ακινήτων ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από τη βρετανική εταιρεία 1st Move International, χώρες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπως η Λιθουανία και η Ουγγαρία, θεωρούνται οι πιο ελκυστικές για επενδύσεις σε ακίνητα. Αντίθετα, η Ελλάδα, η Γαλλία και το Βέλγιο συγκαταλέγονται στις λιγότερο ελκυστικές επιλογές, κυρίως λόγω υψηλών φόρων και χαμηλών αποδόσεων.

Στη Λιθουανία, για παράδειγμα, η πρωτεύουσα Βίλνιους προσελκύει επενδυτές προσφέροντας μέση απόδοση ενοικίασης 5,65%. Εδώ, οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευθεί κατά πάνω από 170% από το 2015. Οι συνθήκες για ξένους επενδυτές είναι ευνοϊκές, καθώς δεν υπάρχουν περιορισμοί στην αγορά ακινήτων.

Η Εσθονία έρχεται αμέσως μετά, προσφέροντας ευνοϊκές προϋποθέσεις αγοράς ακινήτων για αλλοδαπούς. Ο φόρος εισοδήματος από ενοίκια εκεί είναι 20%, με τις τιμές των ενοικίων να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά 6,7% τον τελευταίο χρόνο.

Η Ρουμανία κατατάσσεται τρίτη στη σχετική λίστα, με έναν από τους χαμηλότερους φόρους εισοδήματος από ενοίκια στην Ευρώπη, μόλις 10%, και ακαθάριστη απόδοση 6,46% ετησίως. Παρόμοια χαρακτηριστικά έχουν και χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, όπου οι τιμές των ακινήτων σημειώνουν σημαντική αύξηση.

Από την άλλη πλευρά, τρεις από τις πιο λιγότερο ελκυστικές χώρες για επενδύσεις θεωρούνται το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ελλάδα. Στο Βέλγιο, το κόστος συναλλαγών είναι πολύ υψηλό, με φόρο εισοδήματος από ενοίκια που φτάνει το 50%. Στη Γαλλία, οι φόροι και τα έξοδα αγοράς ακινήτων είναι επίσης αυξημένα, με τις τιμές να έχουν μειωθεί κατά 4,6% το 2024. Στην Ελλάδα, το υψηλό κόστος αγοράς και η φορολογία ξεπερνούν το 33%, καθιστώντας την αγορά ακινήτων λιγότερο ελκυστική.

Η αύξηση της ζήτησης για αγορά ακινήτων αντικατοπτρίζεται και στις διαδικτυακές αναζητήσεις, με την Ισπανία και την Πορτογαλία να καταγράφουν τις περισσότερες αναζητήσεις το 2023-2024. Ωστόσο, η άνοδος των τιμών έχει οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις οικονομικά προσιτών κατοικιών για τους μόνιμους κατοίκους αυτών των χωρών.

Πηγή: newsbeast.gr