Οδηγούμενοι Στην Κρίση: Αυξανόμενα Ληξιπρόθεσμα Χρέη του Δημοσίου Προς Ιδιώτες

Οδηγούμενοι Στην Κρίση: Αυξανόμενα Ληξιπρόθεσμα Χρέη του Δημοσίου Προς Ιδιώτες


Τα νοσοκομεία πρωταγωνιστούν στις οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι υποχρεώσεις τους προς τους προμηθευτές τους έχουν φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2024. Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει την αδυναμία του Δημοσίου να αποκαταστήσει τη ρευστότητα στην αγορά. Μάλιστα, η Κομισιόν έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων λόγω μη συμμόρφωσης με την Οδηγία για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, κάτι που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της υγείας.

Πέρα από τις οφειλές των νοσοκομείων, οι δήμοι χρωστούν 321 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες, με τις υποχρεώσεις τους να αυξάνονται από 298 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Παράλληλα, άλλοι φορείς της γενικής κυβέρνησης οφείλουν 334 εκατ. ευρώ στην αγορά, σημειώνοντας αύξηση από 162 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023.

Η κατάσταση των επιστροφών φόρων επιδεινώνεται, καθώς 648 εκατ. ευρώ είναι σε εκκρεμότητα, εκ των οποίων 183 εκατ. ευρώ παραμένουν αχρησιμοποίητα καθώς οι δικαιούχοι δεν έχουν εμφανιστεί στην Εφορία. Από αυτά, τα 196 εκατ. ευρώ αφορούν άμεσους φόρους και τα 323 έμμεσους.

Συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών φόρων, έχουν φτάσει τα 3,4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, αυξημένα κατά 600 εκατ. ευρώ σε μόλις οκτώ μήνες. Η κατάσταση αυτή υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη της κυβέρνησης να λάβει μέτρα για την αποπληρωμή των οφειλών και τη στήριξη της οικονομίας.

Πηγή: newsbeast.gr