Οδηγός Ασφαλούς Αγορών στην Black Friday στην Ελλάδα

Οδηγός Ασφαλούς Αγορών στην Black Friday στην Ελλάδα


Η Black Friday, αν και αρχικά θεσπίστηκε στις ΗΠΑ, έχει καθιερωθεί και στην Ελλάδα, με ημερομηνία εφαρμογής την 29η Νοεμβρίου, την τελευταία Παρασκευή του μήνα. Οι επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, ετοιμάζονται να προωθήσουν προϊόντα με ειδικές προσφορές, προσελκύοντας καταναλωτές που αναζητούν ευκαιρίες.

Αν και φέρνει ελκυστικές προσφορές, η Black Friday προσελκύει και επιτήδειους απατεώνες που εκμεταλλεύονται την επιθυμία των καταναλωτών για καλές τιμές. Γι’ αυτό, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις διαφημίσεις και τους όρους των προσφορών, καθώς τιμές πολύ χαμηλές μπορεί να υποδηλώνουν ελαττωματικά ή απομιμητικά προϊόντα. Καλό είναι να γίνεται έρευνα εκ των προτέρων.

Είναι σημαντικό να διαβάσετε τους όρους χρήσης στα ηλεκτρονικά καταστήματα πριν από μιά αγορά. Ειδικά σε φυσικά καταστήματα, ρωτήστε για την πολιτική επιστροφών, καθώς μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την επιχείρηση.

Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η παρορμητικότητα μπορεί να σας οδηγήσει σε αγορές που δεν είναι ανάγκη να γίνουν. Εξετάστε αν χρειάζεστε πραγματικά το προϊόν που φαίνεται ελκυστικό στη βιτρίνα ή στο ηλεκτρονικό κατάστημα. Υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν νέες εκπτώσεις στα προϊόντα στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Η προσοχή είναι απαραίτητη αν αποφασίσετε να αγοράσετε από άγνωστες ή νέες ηλεκτρονικές επιχειρήσεις. Βεβαιωθείτε ότι η επιχείρηση παρέχει τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας και αναγνωρίσεως.

Επιπλέον, ελέγξτε αν έχετε διαθέσιμα κουπόνια ή gift cards και αν αυτά γίνονται αποδεκτά κατά τις αγορές σας την Black Friday. Κάποιες προσφορές μπορεί να εξαιρούν συγκεκριμένα προϊόντα ή να έχουν περιορισμούς.

Αν επιλέξετε ηλεκτρονικές αγορές, βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα είναι ασφαλής, με διαθέσιμη κρυπτογράφηση και πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό. Με την καταχώρησή σας, αναζητήστε το εικονίδιο του κλειστού λουκετακιού στη διεύθυνση της ιστοσελίδας.

Μην παρασυρθείτε από προσφορές που φαίνονται υπερβολικά καλές για να είναι αληθινές. Πρέπει να συγκρίνετε τιμές και να ελέγξετε τις λεπτομέρειες κάθε προσφοράς, όπως οι όροι επιστροφής και το κόστος μεταφοράς.

Τέλος, συμφωνήστε την ημερομηνία παράδοσης του προϊόντος κατά την αγορά. Αν η επιχείρηση καθυστερήσει, οι συναλλαγές μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας εξασφαλίζουν την προστασία σας, σε αντίθεση με πληρωμές μέσω τραπεζικών καταθέσεων που ίσως να μην προσφέρουν τα ίδια επίπεδα ασφάλειας.

Πηγή: newsbeast.gr