Νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων για στήριξη μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων για στήριξη μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα


Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το Ταμείο Μικροπιστώσεων παρουσιάζεται δια ζώσης στους κοινοτικούς εκπροσώπους. Σκοπός του προγράμματος είναι να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους, ώστε οι μικροπιστώσεις να αρχίσουν να χορηγούνται από τις αρχές του 2025. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ και προορίζεται για πιστώσεις σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, με συζήτηση για το πώς ένα μέρος της πίστωσης θα μπορούσε να χορηγείται ως κεφάλαιο κίνησης.

Η σύσταση του Ταμείου Μικροπιστώσεων θα πραγματοποιηθεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τα δάνεια θα παραχωρηθούν μέσω συνεργαζόμενων ιδρυμάτων μικροπιστώσεων. Επιδίωξη της δράσης είναι η υποστήριξη της προσαρμογής των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στην αλλαγή, η προώθηση της ενεργητικής και υγιούς γήρανσης, καθώς και η δημιουργία ενός υγιούς και κατάλληλα διαρθρωμένου εργασιακού περιβάλλοντος που να αντιμετωπίζει τους κινδύνους για την υγεία.

Ταυτόχρονα, προχωράει ο σχεδιασμός της επιδότησης μέσω ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η πρόταση περιλαμβάνει την επιδότηση κατά 50% του κόστους επενδύσεων, με επιπλέον bonus 10% για επιχειρήσεις που θα προκύψουν από συγχωνεύσεις. Η στοχοθεσία αυτής της δράσης είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η τόνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Πηγή: newsbeast.gr