Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ

Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ

Σε διαδικασία σχεδιασμού βρίσκεται το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξή του στο Mega. Ο κύριος στόχος της νέας δράσης είναι η προώθηση της εξωστρέφειας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς έχει παρατηρηθεί αυξανόμενη ζήτηση για ψηφιακές πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι χρηματοδοτήσεις θα φτάσουν συνολικά τα 770 εκατ. ευρώ, με στόχο περίπου 9.200 εγκρίσεις. Μετά την ολοκλήρωση των ενστάσεων για τις ψηφιακές δράσεις, αναμένεται να προχωρήσουν και άλλες ενέργειες που σχετίζονται και με το «πράσινο» μετασχηματισμό.

Οι διαθέσιμες δράσεις περιλαμβάνουν:

  1. Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: Αφορά επιχειρήσεις που δεν έχουν ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες και στοχεύει σε βασικές ελλείψεις. Ποσοστό ενίσχυσης 50%-60% για προϋπολογισμούς 18-30 χιλ. ευρώ.

  2. Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: Στοχεύει σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν σε ΤΠΕ για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς τους. Ποσοστό ενίσχυσης 10%-50% για προϋπολογισμούς 50 χιλ. – 650 χιλ. ευρώ.

  3. Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ: Αφορά επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενσωματώσει ΤΠΕ και επιδιώκουν επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής. Ποσοστό ενίσχυσης 25%-60% για προϋπολογισμούς 200.001 – 1,2 εκατ. ευρώ.

  4. Πράσινος Μετασχηματισμός ΜΜΕ: Το ποσοστό επιχορήγησης φτάνει έως 40%, εκτός από ειδικές περιπτώσεις, όπου ισχύουν διαφοροποιήσεις. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κυμαίνεται από 200.001 ευρώ μέχρι 1 εκατ. ευρώ.

  5. Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜΜΕ: Το ποσοστό επιχορήγησης μπορεί να φτάσει έως 40%, με δυνατότητα προσαύξησης εφόσον οι δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης» είναι τουλάχιστον 20% του συνολικού προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός κυμαίνεται από 30 χιλ. ευρώ έως 200 χιλ. ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr