Νέο πρόγραμμα δανείων για την αγορά κατοικίας με χαμηλό επιτόκιο και διευρυμένα κριτήρια δικαιούχων

Νέο πρόγραμμα δανείων για την αγορά κατοικίας με χαμηλό επιτόκιο και διευρυμένα κριτήρια δικαιούχων


Το νέο πρόγραμμα «Σπίτι ΜΟΥ ΙΙ» στοχεύει στην υποστήριξη ατόμων και ζευγαριών από 25 έως 50 ετών στην αγορά κατοικίας, με τη δυνατότητα πρόσβασης σε 20.000 δάνεια. Η έναρξή του είναι προγραμματισμένη για τις αρχές του 2025. Η κύρια καινοτομία του είναι η προσφορά χαμηλότοκων δανείων, τα οποία περιλαμβάνουν το 50% ως άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και το υπόλοιπο ως έντοκο τραπεζικό δάνειο.

Στα πλεονεκτήματα του προγράμματος περιλαμβάνονται χαμηλό επιτόκιο (κάτω του 2%) καθώς και διευρυμένα κριτήρια για ηλικίες και εισοδήματα. Ειδικότερα, για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες παρέχεται 75% άτοκο δάνειο. Τα ακίνητα που μπορούν να αγοραστούν μέσω του προγράμματος θα έχουν αξία έως 250.000 ευρώ, μέγεθος έως 150 τ.μ. και κατασκευή μετά το 2007.

Οι προϋποθέσεις εισοδήματος για συμμετοχή στο πρόγραμμα περιλαμβάνουν:

– Άγαμοι: έως 20.000 ευρώ
– Ζευγάρια χωρίς παιδιά: έως 28.000 ευρώ
– Ζευγάρια με ένα παιδί: έως 32.000 ευρώ
– Μονογονεϊκές οικογένειες: έως 31.000 ευρώ

Ο δικαιούχος που επιθυμεί να αποκτήσει κατοικία για οικογένεια θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον το 10% της αξίας του ακινήτου ως ίδια κεφάλαια, με την ιδανική συμμετοχή να κυμαίνεται από 20.000 έως 60.000 ευρώ, ανάλογα με την αξία της κατοικίας.

Ο άγαμος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα μπορέσει να δανειστεί έως και 115.000 ευρώ για αγορά κατοικίας, ενώ το ζευγάρι χωρίς παιδιά με εισόδημα έως 28.000 ευρώ μπορεί να δανειστεί έως 165.000 ευρώ.

Σχετικά με τη διαθεσιμότητα ακινήτων, οι περιοχές του κέντρου της Αθήνας έχουν υψηλή προσφορά, με 36,36% των κατοικιών να πληρούν τις προδιαγραφές του προγράμματος. Στα Δυτικά Προάστια, αυτό το ποσοστό φτάνει το 80,05% για ακίνητα έως 250.000 ευρώ. Οι πληροφορίες αυτές υποδεικνύουν ότι υπάρχει αρκετή προσφορά, αν και θα πρέπει να ελεγχθεί η κατάσταση των κατοικιών, καθώς πολλές από αυτές είναι παλαιές.

Μια προτεινόμενη βελτίωση του προγράμματος θα μπορούσε να είναι η δυνατότητα ανέγερσης σπιτιών σε ιδιόκτητα οικόπεδα, ώστε να διευκολυνθούν οι νέοι να αποκτήσουν νεόδμητα ακίνητα και να αποφευχθεί η αύξηση της ζήτησης για παλαιές κατοικίες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η τράπεζα θα στείλει εκτιμητή για να υπολογίσει την αξία του ακινήτου. Αν υπάρξει διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και της εκτίμησης, το ποσό του δανείου θα υπολογιστεί επί της εκτιμώμενης αξίας.

Πηγή: newsbeast.gr