Νέες Ρυθμίσεις για τα Φιλοδωρήματα Δημιουργούν Αμφιβολίες στους Εργαζόμενους στην Εστίαση και την Ατομική Φροντίδα

Νέες Ρυθμίσεις για τα Φιλοδωρήματα Δημιουργούν Αμφιβολίες στους Εργαζόμενους στην Εστίαση και την Ατομική Φροντίδα


Το νέο πλαίσιο για τα φιλοδωρήματα, σύμφωνα με τις πρόσφατες ενημερώσεις από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, φέρνει αρκετές αλλαγές και διευκρινίσεις που χρήζουν προσοχής. Αν και έχουν δοθεί ορισμένες λεπτομέρειες, πολλά σημεία παραμένουν ασαφή, προκαλώντας ανησυχίες στους ενδιαφερόμενους.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, τα φιλοδωρήματα που καταβάλλονται μέσω POS και φτάνουν μέχρι 300 ευρώ τον μήνα θα είναι αφορολόγητα. Αναμένεται ότι το συνολικό ποσό των φιλοδωρημάτων θα αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Η καταβολή των αφορολόγητων φιλοδωρημάτων αρχίζει από την 1η Νοεμβρίου και μετά, ενώ εκείνα που έχουν χορηγηθεί νωρίτερα θα φορολογηθούν κανονικά.

Ο υπολογισμός των 300 ευρώ αφορολόγητου γίνεται σε μηνιαία βάση. Όσα ποσά ξεπερνούν το παραπάνω όριο, ακόμα και κατά ένα ευρώ, θα προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα του εργαζόμενου και θα υπόκεινται σε φόρο βάσει της φορολογικής κλίμακας. Για παράδειγμα, αν ένας εργαζόμενος λάβει συνολικά 1.950 ευρώ σε φιλοδωρήματα, θα πληρώσει φόρο για τα 600 ευρώ που υπερβαίνουν το όριο.

Τα φιλοδωρήματα είναι απαλλαγμένα από ασφαλιστικές εισφορές, ωστόσο, δεν υπολογίζονται στα συντάξιμα έσοδα των εργαζομένων. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να επικαλεστούν τα ποσά που λαμβάνουν ως φιλοδωρήματα για να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία.

Η απαλλαγή θα συνοδευτεί από ειδική διάταξη που θα προστατεύει τους εργαζομένους από πιθανές κακοδιαχειρίσεις από ορισμένους εργοδότες. Αν καταγραφούν μειώσεις στις κανονικές αποδοχές και αύξηση από τα φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να καταβάλει εισφορά 22% επί της διαφοράς. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο πώς θα διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι δεδομένου ότι οι περισσότερες θέσεις είναι μερικής απασχόλησης και οι ώρες ποικίλλουν.

Επιπλέον, η νέα ρύθμιση απαιτεί από τις επιχειρήσεις ιδιαίτερη προσοχή στη διαδικασία καταγραφής των φιλοδωρημάτων, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαφορές στον τζίρο της επιχείρησης που μπορεί να οδηγήσουν σε φορολογικές παραβάσεις.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στη Βουλή στο άμεσο μέλλον, ώστε να επιλυθούν οι εκκρεμότητες που αφορούν τους εργαζόμενους στους τομείς της εστίασης και της ατομικής φροντίδας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Θάνο Πετραλιά, ο τζίρος στον τομέα εστίασης αναμένεται να φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, με αύξηση 10%, ενώ τα κομμωτήρια θα έχουν τζίρο 575 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr