Νέα Βήματα για τη Διασύνδεση των Δωδεκανήσων και του Βορειοανατολικού Αιγαίου μέσω Υποβρύχιων Καλωδίων

Νέα Βήματα για τη Διασύνδεση των Δωδεκανήσων και του Βορειοανατολικού Αιγαίου μέσω Υποβρύχιων Καλωδίων


Ξεκινά η Β’ φάση του διεθνούς διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, για τη σύναψη συμφωνίας – πλαίσιο σχετικά με τα υποβρύχια καλωδιακά έργα εναλλασσόμενου ρεύματος 150 kV. Ο διαγωνισμός αφορά τις διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή των εταιρειών Fulgor Α.Ε, Nexans Norway A.S. και Prysmian Powerlink S.r.l.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δεύτερης φάσης, οι συμμετέχουσες εταιρείες θα υποβάλουν τις τελικές οικονομικές και τεχνικές προσφορές τους. Ο επιτυχών ανάδοχος ή οι ανάδοχοι θα επιλεγούν με βάση την πλέον συμφέρουσα προσφορά, οικονομικά. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 1.717.000.000 ευρώ (συν ΦΠΑ), με διάρκεια συμφωνίας που ορίζεται στα 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

Με τη σύναψη αυτής της συμφωνίας – πλαίσιο, ο ΑΔΜΗΕ αποσκοπεί στη διασφάλιση πιο ευνοϊκών τιμών, ταχύτερων χρόνων παράδοσης και καλύτερης διαχείρισης πόρων. Αυτή η προσέγγιση έχει υιοθετηθεί και από άλλους Ευρωπαίους Διαχειριστές, καθώς η ζήτηση για υποβρύχια καλώδια αυξάνεται σημαντικά. Οι διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων θα επιτρέψουν στην Κώ, τη Ρόδο και την Κάρπαθο να συνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς μέσω Κορίνθου, σε δύο φάσεις, ενώ η διασύνδεση του βορειοανατολικού Αιγαίου θα περιλάβει τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο, με τρεις φάσεις υλοποίησης.

Η ολοκλήρωση αυτών των νησιωτικών διασυνδέσεων αναμένεται να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στο ανατολικό τμήμα της χώρας και ταυτόχρονα να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εξαλείφοντας τις ρυπογόνες τοπικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι «η υλοποίηση αυτών των έργων θα φέρει φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια στα νησιά και θα βοηθήσει στη μείωση των οικονομικών βαρών για τους καταναλωτές».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Ακόμα ένας κύκλος νησιωτικών διασυνδέσεων προχωρά, ενώ η κατάσταση στην αγορά υποβρύχιων καλωδίων έχει γίνει πιο απαιτητική». Αναφέρθηκε επίσης πως η ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών στο Αιγαίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο μέλλον.

Πηγή: newsbeast.gr