Μέτρα για τη Μείωση του Δημοσίου Χρέους και Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία

Μέτρα για τη Μείωση του Δημοσίου Χρέους και Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία


Την ανάγκη για τη λήψη μέτρων που στοχεύουν στη μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο χαρακτήρισε «κολοσσιαίο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του στην Εθνοσυνέλευση. Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι κύριος στόχος είναι να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ έως το 2025. Για να επιτευχθεί αυτό, υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει μείωση και εξορθολογισμός των κρατικών δαπανών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για μία επιπλέον συνεισφορά από τους πλέον εύπορους Γάλλους. Υπογράμμισε επίσης ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις με σημαντικά κέρδη πρέπει να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για τη μείωση του ελλείμματος, χωρίς όμως αυτό να θέτει σε κίνδυνο τη ανταγωνιστικότητά τους.

Σχετικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα, ο Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε τη διαθεσιμότητά του για διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ τόνισε την ανάγκη διατήρησης της βιωσιμότητας του γαλλικού ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος. Όσον αφορά τα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, ανέφερε ότι θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της παραβατικότητας, κυρίως από ανήλικους. Παράλληλα, για την μετανάστευση, δήλωσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει τους ελέγχους στα σύνορα.

Επιπλέον, ο Γάλλος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θέσπιση της απλής αναλογικής, σημειώνοντας ότι οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές δημιούργησαν μια Εθνοσυνέλευση περισσότερο διχασμένη από ποτέ. Τόνισε την ανάγκη για καλλιέργεια μιας κουλτούρας συμβιβασμού στη γαλλική πολιτική ζωή. Ωστόσο, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα, κυρίως από την πλευρά των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Προτού αρχίσει η συνεδρίαση, ο Μπαρνιέ είχε δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση, όπως είχαν πράξει και οι προκάτοχοί του.

Πηγή: newsbeast.gr