Μείωση Φόρου στα Αλκοολούχα Ποτά στο Χονγκ Κονγκ για Ενίσχυση Οικονομίας και Νυχτερινής Ζωής

Μείωση Φόρου στα Αλκοολούχα Ποτά στο Χονγκ Κονγκ για Ενίσχυση Οικονομίας και Νυχτερινής Ζωής


Το Χονγκ Κονγκ προχώρησε σε μείωση του φόρου στα αλκοολούχα ποτά, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των υψηλότερων παγκοσμίως. Αυτή η κίνηση γίνεται στο πλαίσιο προσπαθειών για την ενίσχυση της νυχτερινής ζωής και την αναζωογόνηση της οικονομίας της περιοχής. Ο επικεφαλής εκτελεστικός διευθυντής του Χονγκ Κονγκ, Τζον Λι, ο οποίος έχει αναλάβει από το 2022, προσπαθεί να επαναφέρει την οικονομία στην κανονικότητα μετά από μία περίοδο δύσκολων περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται από τους FT, ο τομέας του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου έχει υποφέρει σημαντικά από την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας. Τα έσοδα από φόρους και πωλήσεις γης έχουν υποστεί πτώση, καθώς οι αγορές ακινήτων και μετοχών έχουν σημαντικά μειωθεί, αγγίζοντας τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων για την κυβέρνηση.

Από την Τετάρτη, ο δασμός που επιβαλλόταν στον αλκοολούχο οίνο άνω του 30% μειώνεται από το 100% στο 10% για το κομμάτι της αξίας που υπερβαίνει τα 26 δολάρια. Ο Λι δήλωσε ότι η μείωση αυτή στοχεύει στην προώθηση του εμπορίου αλκοολούχων ποτών και του τουρισμού, καθώς και στη στήριξη της κατανάλωσης ποιοτικής κουζίνας και ποτού. Σημείωσε ότι, παρά τις προκλήσεις, υπάρχουν διαθέσιμες ευκαιρίες που πρέπει να εκμεταλλευτούν.

Επιπλέον, ο υπάρχων φόρος στα οινοπνευματώδη αποφέρει περίπου το 0,1% των συνολικών φορολογικών εσόδων του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με ανάλυση του οικονομολόγου Gary Ng. Ο Ng επισημαίνει ότι η μείωση του φόρου μπορεί να αποδώσει περισσότερα οικονομικά οφέλη από τις απώλειες που συνεπάγεται. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο αν αυτή η κίνηση θα επιτύχει στην προσέλκυση τουριστών και στην αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έχει προτείνει και άλλες στρατηγικές για την ενίσχυση της οικονομίας, όπως η διευκόλυνση της διαδικασίας εισαγωγών για να προσελκύσει διεθνείς και κινεζικές επιχειρήσεις. Σκοπεύει επίσης να καταστήσει τις αγορά πολυτελών κατοικιών πιο ελκυστική και να προτείνει βίζες μεγαλύτερης διάρκειας για εξειδικευμένους εργαζόμενους. Τέλος, η κυβέρνηση θα χαλαρώσει τους κανόνες υποθηκών, αύξηση του μέγιστου ποσοστού δανείου προς αξία στο 70% για όλους τους αγοραστές κατοικιών. Οι τιμές των κατοικιών έχουν σημειώσει πτώση άνω του 20% από το 2022, καθώς οι κατασκευαστές αναγκάζονται να μειώσουν τις τιμές λόγω της υπερπροσφοράς και των αυξημένων δαπανών δανεισμού.

Πηγή: newsbeast.gr