Μείωση επιτοκίων και οι επιπτώσεις τους στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα

Μείωση επιτοκίων και οι επιπτώσεις τους στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα


Τον επόμενο μήνα, η ΕΚΤ αναμένεται να πραγματοποιήσει νέα μείωση επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες, με πιθανότητα να δούμε και άλλη ανάλογη κίνηση πριν το τέλος του 2024. Εάν αυτή η πρόβλεψη επαληθευτεί, τότε η συνολική μείωση έως το καλοκαίρι θα φθάσει το 1%, επιφέροντας σημαντικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων. Αυτό μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην κτηματαγορά, όπου η ζήτηση για νέα ακίνητα παραμένει υψηλή, αν και η υλοποίηση παρουσιάζει δυσκολίες λόγω του αυξημένου χρηματοοικονομικού κόστους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ζήτηση για εμπορικά ακίνητα, ιδίως για γραφεία στην Αττική, αυξάνεται. Ωστόσο, οι ξένοι επενδυτές φαίνεται να παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία, οι επενδύσεις σε γραφεία στην Αθήνα ανήλθαν σε 110 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 100% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Στο πρώτο εξάμηνο του 2024, οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν στα 278 εκατ. ευρώ, διατηρώντας τα επίπεδα της αντίστοιχης χρονικής περιόδου το 2023.

Σύμφωνα με την έκθεση της Cushman & Wakefield Proprius, το 55% των συμφωνιών αναφέρεται στην αγορά του City Center, με συνολική αξία 60 εκατ. ευρώ και πέντε συμφωνίες μέσα στο δεύτερο τρίμηνο. Ανάμεσα στις σημαντικότερες συναλλαγές ξεχωρίζει η αγορά του ιστορικού κτιρίου στην οδό Κοραή 4, όπου θα στεγαστούν νέα γραφεία. Από τα 14.500 τ.μ. του κτιρίου, 9.000 τ.μ. προορίζονται για την τράπεζα και 3.000 τ.μ. για καταστήματα και χώρους εστίασης.

Η ζήτηση για μισθώσεις στο τομέα των γραφείων προέρχεται κυρίως από δημόσιους φορείς, εταιρείες τεχνολογίας και υπηρεσίες. Διαπιστώνεται έλλειψη κατάλληλων ακινήτων στα βόρεια προάστια, ενώ οι τιμές ενοικίασης σε ακινήτα πρώτης κατηγορίας έχουν φθάσει τα 29 ευρώ ανά τ.μ., με τάση ανόδου την επόμενη διετία. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, 28.000 τ.μ. νέων γραφείων μπήκαν στην αγορά, με το 70% αυτών να είναι ήδη προενοικιασμένα ή σε διαδικασία προσφοράς.

Η μεγαλύτερη επένδυση αφορά τον Πύργο του Πειραιά, κτίριο που διακρίνεται για τη «πράσινη» του σχεδίαση και είναι το δεύτερο ψηλότερο στην Αττική. Στην αγορά μίσθωσης, τα βασικά μεγέθη διατηρούν θετικά στοιχεία, με τη ζήτηση να εστιάζεται σε ακινήτα που διαθέτουν «πράσινους» χώρους, με κύριες τάσεις την αναβάθμιση της ποιότητας και τη βελτιστοποίηση του χώρου. Παράλληλα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι επενδυτές αναθεωρούν τις προοπτικές της αγοράς γραφείων, καθώς επικεντρώνονται σε αστικά κέντρα όπως το Λονδίνο και το Δουβλίνο, με προοπτική επέκταση στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πηγή: newsbeast.gr