Κρίση Στις Εμπορικές Σχέσεις Κίνας Και Ευρωπαϊκής Ένωσης Με Φόντο Τους Δασμούς Στα Μπράντυ

Κρίση Στις Εμπορικές Σχέσεις Κίνας Και Ευρωπαϊκής Ένωσης Με Φόντο Τους Δασμούς Στα Μπράντυ


Η Κίνα αποφάσισε να επιβάλει στους εισαγωγείς ευρωπαϊκού μπράντυ την υποχρέωση καταθέσεως εγγύησης στα κινεζικά τελωνεία. Αυτή η κίνηση έρχεται σε μία περίοδο αυξανόμενης έντασης μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεωρείται σημαντικός εμπορικός σύμμαχος του ασιατικού γίγαντα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προχωρήσει σε σειρά διαδικασιών κατά της Κίνας, με πιο προεξέχουσα την υπόθεση των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων που εισάγονται στην ΕΕ. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι τιμές αυτών των οχημάτων είναι τεχνητά χαμηλές λόγω κρατικών επιδοτήσεων, που παραβιάζουν τον ανταγωνισμό και βλάπτουν τους ευρωπαίους κατασκευαστές.

Την Παρασκευή, τα κράτη μέλη της ΕΕ ψήφισαν υπέρ της επιβολής επιπλέον δασμών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα, παρά τις αντιρρήσεις από τη Γερμανία, που ανησυχεί για ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο. Αυτή η απόφαση δίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δυνατότητα να προσθέσει, από το τέλος Οκτωβρίου, επιπλέον ποσοστό δασμού που μπορεί να φτάσει το 35% στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Κίνα έχει προειδοποιήσει ότι θα αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σε αντίκτυπο στην απόφαση της ΕΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, από τις 11 Οκτωβρίου 2024, οι εισαγωγείς μπράντυ από την Ευρώπη θα υποχρεούνται να καταβάλλουν εγγύηση στα κινεζικά τελωνεία. Οι εγγυήσεις αυτές θα χρεωθούν αναδρομικά σε περίπτωση που η Κίνα αποφασίσει να επιβάλει επιπλέον δασμούς για να αποκαταστήσει τον ανταγωνισμό, που θεωρείται ανέντιμος από τους ευρωπαίους παραγωγούς.

Οι εταιρείες έχουν ήδη λάβει ειδοποιήσεις για πιθανές αυξήσεις δασμών, γεγονός που έχει ανησυχήσει τους εξαγωγείς του γαλλικού κονιάκ, οι οποίοι δήλωσαν ότι αισθάνονται ότι «θυσιάζονται» με την έγκριση των δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα. Σημειώνεται ότι η Κίνα αποτελεί το 25% των εξαγωγών κονιάκ, σε έναν κλάδο που ήδη πλήττεται από πτώση πωλήσεων κατά 22% το 2023.

Το Πεκίνο είχε ξεκινήσει έρευνα για τα ευρωπαϊκά μπράντυ από τον Ιανουάριο και ανακοίνωσε στο τέλος Αυγούστου ότι βρήκε αποδείξεις για dumping. Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας είχε αποκλείσει προσωρινά την επιβολή δασμών στα αλκοολούχα ποτά, ωστόσο οι εξελίξεις δείχνουν ότι η κατάσταση παραμένει ρευστή.

Πηγή: newsbeast.gr