Κατάργηση της Δουλείας Διόδου και Νέα Πολεοδομικά Σχέδια στην Ελλάδα

Κατάργηση της Δουλείας Διόδου και Νέα Πολεοδομικά Σχέδια στην Ελλάδα


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την κατάργηση της δουλείας διόδου, η οποία έως τώρα επιτρέπουν την οικοδομησιμότητα σε «τυφλά» οικόπεδα, εξηγώντας ότι η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. «Με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η δουλεία όπως τη γνωρίζουμε θα ανήκει στο παρελθόν», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο συνέδριο της «Καθημερινής». Προσδιόρισε ότι η αναδιοργάνωση της δόμησης αναμένεται να γίνει μέσω της εκπόνησης ή τροποποίησης των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, τα οποία θα είναι έτοιμα σε 2-3 χρόνια. «Με τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια θα μπορούμε να προσδιορίσουμε τις αντοχές και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, ώστε να γνωρίζουμε πού και τι μπορούμε να χτίσουμε. Μέχρι τότε, θα χρειαστούμε οριζόντιους κανόνες, με γνώμονα τις αποφάσεις του ΣτΕ», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στους περιορισμούς που θα επιβληθούν σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς πολλά νησιά και οικισμοί πρέπει να προστατευθούν. «Πρέπει να δώσουμε εναλλακτικές επιλογές, είτε οργανωμένους υποδοχείς είτε στους οικισμούς είτε σε επεκτάσεις τους. Προτιμώ να ενθαρρύνω την απόκτηση εξοχικής κατοικίας σε κάποιον οικισμό, παρά να επιτρέψω σε καθέναν να χτίσει σε ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων όπου θέλει και όπως θέλει», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην εκδίκαση των προσφυγών ενάντια στα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία να έχει μια ολιστική προσέγγιση η συζήτηση σχετικά με την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί η δόμηση. «Δεν αφορά μόνο το ύψος των κτιρίων, αλλά και την ποιότητα των υλικών και την ενεργειακή τους απόδοση», είπε. Επίσης, έκανε αναφορά στα υπόσκαφα και τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν για αυτά, επισημαίνοντας ότι το μέτρο έχει αποδειχθεί ωφέλιμο. Για τις πισίνες στα νησιά, τόνισε ότι οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται σε δεδομένα, ρωτώντας εάν η κατανάλωσή τους αντιπροσωπεύει μεγάλο ποσοστό του συνολικού ύδατος. «Αν είναι 20%, τότε θα πρέπει να το συζητήσουμε, αν είναι 1%, δεν προκαλεί πρόβλημα διαχείρισης νερού», είπε.

Πηγή: newsbeast.gr