Καταναλωτικές Δαπάνες στην Ελλάδα: Η Αυξανόμενη Υπέρβαση Εισοδημάτων και οι Αντιφάσεις μεταξύ Πλουσίων και Φτωχών Νοικοκυριών

Καταναλωτικές Δαπάνες στην Ελλάδα: Η Αυξανόμενη Υπέρβαση Εισοδημάτων και οι Αντιφάσεις μεταξύ Πλουσίων και Φτωχών Νοικοκυριών


Τέσσερα από τα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα ξοδεύουν περισσότερα από το καθαρό τους εισόδημα, με το φαινόμενο να είναι πιο έντονο στις μονογονεϊκές οικογένειες και τα φτωχά νοικοκυριά. Σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, οι καταναλωτικές δαπάνες υπερβαίνουν σημαντικά τα έσοδα, ειδικά στις περιπτώσεις που το κύριο εισόδημα προέρχεται από επιδόματα ανεργίας ή άλλες κοινωνικές παροχές.

Το 2022, το 40,9% των νοικοκυριών εμφάνισε δαπάνες μεγαλύτερες από το εισόδημά τους, αυξημένο ποσοστό σε σύγκριση με το 35,9% το 2020. Η μέση υπέρβαση συγκεκριμένα ανέρχεται στο 47,4%, με τα νοικοκυριά που απαρτίζονται από έναν ενήλικα με εξαρτώμενα τέκνα να παρουσιάζουν την υψηλότερη υπέρβαση (78,9%). Αντίστοιχα, τα φτωχά νοικοκυριά δαπανούν το 78,8% παραπάνω από το εισόδημά τους, ενώ το φτωχότερο 20% από αυτά παρουσιάζει υπερβάσεις που φτάνουν έως το 73,8%. Τα νοικοκυριά που έχουν κύρια πηγή εισοδήματος επιδόματα ανεργίας ή βοήθεια δαπανούν ποσά που ξεπερνούν το διπλάσιο του εισοδήματός τους.

Η έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι το πληθωριστικό σοκ κατά την περίοδο 2021-2022 έχει πλήξει ιδιαίτερα τα φτωχά νοικοκυριά, καθώς η σχετική δαπάνη τους για σίτιση, στέγαση και επικοινωνία φτάνει στο 50,5%, σε αντίθεση με το 27,7% των πλουσιότερων νοικοκυριών. Η υπέρβαση στην κατηγορία τροφίμων οφείλεται κυρίως στα άλευρα, το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα λαχανικά, ενώ οι φτωχότεροι πολίτες επιβαρύνονται περισσότερο από τις δαπάνες για φωτισμό και θέρμανση.

Από την άλλη, τα πλούσια νοικοκυριά επενδύουν περισσότερους πόρους σε μεταφορές, αναψυχή και άλλες δαπάνες που περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες καλλωπισμού και τις ασφάλειες. Αυτό αποτυπώνει μια διαφορά στο ποσοστό δαπανών που αφορά τις διάφορες κατηγορίες αναγκών τους.

Το ΚΕΠΕ συνιστά ότι απαιτούνται διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και για την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, ώστε να αντιμετωπιστεί η συνεχώς αυξανόμενη Δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.

Πηγή: newsbeast.gr