Η υποχρεωτική ηλεκτρονική πληρωμή και οι επιπτώσεις για τους φορολογούμενους το 2024

Η υποχρεωτική ηλεκτρονική πληρωμή και οι επιπτώσεις για τους φορολογούμενους το 2024


Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι φέτος να εξοφλούν τις δαπάνες τους για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, όπως τραπεζικές κάρτες ή e-banking. Το απαιτούμενο ποσοστό των ηλεκτρονικών πληρωμών θεωρείται ότι πρέπει να φτάνει το 30% των ετήσιων εισοδημάτων τους από αυτές τις πηγές έως το τέλος του έτους. Σε περίπτωση που δεν πετύχουν αυτό το ποσοστό, θα αντιμετωπίσουν πρόσθετο φόρο.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 να έχει δαπανήσει ηλεκτρονικά το 30% του εισοδήματός του, δηλαδή 6.000 ευρώ. Αν οι αποδείξεις του φτάσουν τις 5.000 ευρώ, τότε θα του επιβληθεί πρόσθετος φόρος 22% για τη διαφορά των 1.000 ευρώ, που ανέρχεται σε 220 ευρώ.

Για φορολογούμενους που έχουν δαπάνες, όπως φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του ετήσιου πραγματικού τους εισοδήματος, το ποσοστό των ηλεκτρονικών δαπανών μειώνεται στο 20%. Για να ισχύσει αυτό το μειωμένο ποσοστό, οι συγκεκριμένες δαπάνες θα πρέπει επίσης να έχουν καταβληθεί ηλεκτρονικά.

Οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, καθώς και εκείνοι που διαμένουν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή σε μη τουριστικά νησιά έως 3.100 κατοίκους, δεν έχουν υποχρέωση να ανησυχούν εάν θα καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις, καθώς απαλλάσσονται από το μέτρο.

Επιπλέον, διάφορες κατηγορίες φορολογουμένων είναι απαλλαγμένες από την υποχρέωση των ηλεκτρονικών πληρωμών, όπως:

– Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω.
– Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
– Φορολογούμενοι σε δικαστική συμπαράσταση.
– Δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι στην αλλοδαπή.
– Ανήλικοι που υποχρεούνται σε δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
– Στρατευμένοι.
– Κάτοικοι μικρών οικισμών και νησιών, εκτός τουριστικών προορισμών.
– Δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
– Άτομα σε μακροχρόνια νοσηλεία (πάνω από έξι μήνες).
– Κάτοικοι οίκων ευγηρίας και ψυχιατρικών ιδρυμάτων.
– Φυλακισμένοι.

Πηγή: newsbeast.gr