Η πτώση των δωρεών στο Χάρβαρντ ως απόρροια διαμαρτυριών και διοικητικών κρίσεων

Η πτώση των δωρεών στο Χάρβαρντ ως απόρροια διαμαρτυριών και διοικητικών κρίσεων


Οι δωρεές προς το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ μειώθηκαν κατά 14% το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου. Η πτώση αυτή αποδίδεται στην απογοήτευση μεγάλων δωρητών, οι οποίοι διέκοψαν τις σχέσεις τους με το ίδρυμα. Συγκεκριμένα, η μείωση καταγράφηκε κυρίως στις δωρεές προς το ταμείο του πανεπιστημίου, το οποίο συνήθως δέχεται τα μεγαλύτερα ποσά, με αυτές να υποχωρούν κατά το ένα τρίτο. Στην αντίθετη κατεύθυνση, οι δωρεές στο λειτουργικό ταμείο, το οποίο καλύπτει τα καθημερινά έξοδα, παρουσίασαν αύξηση 9%, φτάνοντας τα 528 εκατομμύρια δολάρια.

Η οργή που προκάλεσαν οι φοιτητικές διαμαρτυρίες για την αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 έχει μετατραπεί σε κριτική από εξέχοντες αποφοίτους του χρηματοοικονομικού τομέα. Ο Μπιλ Άκμαν, διαχειριστής hedge fund, εξέφρασε έντονες απόψεις υπέρ της αποπομπής της προεδρού Κλοντίν Γκέι, ενώ ο Κεν Γκρίφιν, ιδρυτής της Citadel και μεγάλος δωρητής, κάλεσε το πανεπιστήμιο να υιοθετήσει «δυτικές αξίες». Οι απόφοιτοι και άλλοι εμπλεκόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον του ιδρύματος, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασαν και τη στήριξή τους μέσω αυξανόμενων επιπέδων δωρεών.

Παρά την πτώση στις δωρεές, το ταμείο του Χάρβαρντ κατέγραψε κέρδη με απόδοση 9,6%, γεγονός που αύξησε το συνολικό χαρτοφυλάκιο του πανεπιστημίου στα 53,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η απόδοση αυτή ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με τη μέση απόδοση 10,1% των αμερικανικών κολεγίων και πανεπιστημίων, όπως υπολογίστηκε από την Cambridge Associates. Εντούτοις, ξεπέρασε τον ετήσιο στόχο απόδοσης του Χάρβαρντ, ο οποίος ήταν 8%.

Η διοίκηση του Χάρβαρντ ακολουθεί μια συντηρητική επενδυτική στρατηγική, καθώς το ταμείο του χρηματοδοτεί σχεδόν το 40% του προϋπολογισμού του πανεπιστημίου. Όπως δήλωσε ο Narv Narvekar, διευθύνων σύμβουλος της Harvard Management Company, η έμφαση σε ισχυρές επενδυτικές αποδόσεις έχει περιοριστεί λόγω της ανάγκης για σταθερότητα του προϋπολογισμού.

Οι εκπρόσωποι του Χάρβαρντ δεν έχουν έως τώρα ανταποκριθεί σε προσπάθειες για σχολιασμό της κατάστασης. Πηγή: newsbeast.gr