Η πρόκληση της οικονομικής προσιτότητας στην ενέργεια και η αναγκαία μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια

Η πρόκληση της οικονομικής προσιτότητας στην ενέργεια και η αναγκαία μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια


Η προκλητική κατάσταση που αφορά την οικονομική προσιτότητα της ενέργειας είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα. Σύμφωνα με τη μελέτη «New Energy Consumer» του 2024, η οποία εξετάζει δεδομένα από 16.800 οικιακούς καταναλωτές σε 18 χώρες, το 37% των νοικοκυριών παγκοσμίως δυσκολεύεται να πληρώσει τις ενεργειακές του υποχρεώσεις. Στην πραγματικότητα, μόνο το 36% των καταναλωτών δηλώνει ότι είναι ικανοποιημένο από τη βοήθεια που λαμβάνει από τους παρόχους τους, προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια και να μειώσουν τους λογαριασμούς τους.

Η ενεργειακή κρίση και οι υψηλότεροι λογαριασμοί ενδέχεται να έχουν σοβαρές συνέπειες για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Accenture, χρειάζονται επενδύσεις ύψους $115 τρισεκατομμυρίων παγκοσμίως στον τομέα της ενέργειας, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Όμως, η μετακύλιση αυτών των δαπανών στους καταναλωτές θα μπορούσε να αναδείξει μια ανησυχητική αύξηση, με το μέσο ποσοστό εισοδήματος των νοικοκυριών που δαπανάται για ενέργεια να ξεπερνά το 14%. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν την ανάγκη άμεσων και αποφασιστικών δράσεων από τους παρόχους, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέων στρατηγικών και μοντέλων επιχειρήσεων που να εστιάζουν στον καταναλωτή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι καταναλωτές δείχνουν ενδιαφέρον για τις «πράσινες» πρωτοβουλίες. Οριακά περισσότεροι από τους μισούς (54%) από τους ερωτηθέντες αναφέρουν ότι δεν επιθυμούν να πληρώσουν ένα premium για καθαρή ενέργεια, κυρίως λόγω των ανησυχιών σχετικά με την οικονομική προσιτότητα. Από την άλλη, το 81% των καταναλωτών επιβεβαιώνει την επιθυμία του να συμμετάσχει στη μετάβαση σε πιο καθαρές πηγές ενέργειας, με την πλειοψηφία να δηλώνει πρόθυμη να αποδεχθεί μια μικρή αύξηση στους λογαριασμούς τους.

Επιπλέον, η μελέτη “The energy provider’s guide to net zero: Managing consumer affordability and an affordable energy system” υπογραμμίζει πέντε στρατηγικές οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους παρόχους ενέργειας στην επίλυση του διλλήματος μεταξύ της αύξησης των τιμών και της επιβράδυνσης των αναγκαίων επενδύσεων.

Ο Δρ. Γιωργής Κριτσωτάκις της Accenture δήλωσε ότι οι πάροχοι ενέργειας έχουν την ευκαιρία να επανεφεύρουν τις στρατηγικές τους, προσαρμόζοντας μια πελατοκεντρική προσέγγιση προκειμένου να χτίσουν εμπιστοσύνη με τους καταναλωτές. “Η πρόκληση έγκειται στο πώς να εξισορροπήσουν το βάρος του κόστους για τους καταναλωτές με την ανάγκη τους για βιωσιμότητα και αειφορία”, πρόσθεσε.

Η γενική εικόνα δείχνει ότι οι πάροχοι ενέργειας καλούνται να βρουν τρόπους να δημιουργήσουν αξία και προσιτές λύσεις, ενσωματώνοντας τεχνολογίες που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες του κοινού τους, επιτυγχάνοντας, παράλληλα, τους στόχους τους για καθαρή ενέργεια.

Πηγή: newsbeast.gr