Η Νέα Γενιά Ενοικιαστών και η Άνοδος των Τιμών Ακινήτων στην Ελλάδα

Η Νέα Γενιά Ενοικιαστών και η Άνοδος των Τιμών Ακινήτων στην Ελλάδα


Η Ελλάδα βίωσε μια σημαντική μείωση στην ιδιοκατοίκηση, με το ποσοστό να έχει πέσει κατά 2,6% μεταξύ 2019-2022, που αντιστοιχεί περίπου σε 102.695 κατοικίες. Αυτή η τάση ενισχύεται από την αυξανόμενη πίεση που ασκούν οι αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων, κάτι που οδηγεί τις νεότερες γενιές προς την ενοικίαση, δημιουργώντας τη νέα “Generation Rent”.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Eurostat, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά μόλις 2% το διάστημα 2013-2023, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν εκτιναχθεί κατά 49%. Το 2024, οι τιμές στις νέες κατασκευές παρουσίασαν αύξηση 8,51% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 24,70% συγκριτικά με δύο χρόνια προηγουμένως. Οι τιμές των παλαιότερων διαμερισμάτων αυξήθηκαν επίσης κατά 7,81% και 22,68% για την ίδια περίοδο αντίστοιχα. Σε μία δεκαετία, η μέση αύξηση καταγράφει σχεδόν 80%, με την αγορά να ετοιμάζεται για διπλασιασμό των τιμών.

Η πανδημία COVID-19 έχει αναδείξει την τηλεργασία, γεγονός που ενδέχεται να έχει μόνιμες επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται περισσότερους χώρους για εργασία από το σπίτι, γεγονός που επηρεάζει την αγορά με αυξημένη ζήτηση για μεγαλύτερα διαμερίσματα, ενώ παράλληλα μειώνεται η ανάγκη να βρίσκονται κοντά στο γραφείο.

Παράλληλα, οι κίνδυνοι που συνδέονται με το κόστος των κατασκευών, λόγω των κριτηρίων ESG, των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των νέων τεχνολογιών, ενδέχεται να αυξήσουν τις τιμές πώλησης και να δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των νέων στην αγορά ακινήτων. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταδεικνύει ότι οι περιοχές όπως ο Χολαργός καταγράφουν την υψηλότερη τιμή στα νεόδμητα (4.267 ευρώ/τ.μ.), ενώ και στα παλαιότερα διαμερίσματα παρατηρείται πρόοδος, με τον ίδιο να είναι και πάλι πρώτος στις τιμές.

Η ζήτηση για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων παραμένει σταθερή, ενώ τα ξένα κεφάλαια συνεχίζουν να προσελκύονται από τη χώρα μας εξαιτίας της ασφάλειας και του προγράμματος Golden Visa. Αν και η ανάκαμψη των τιμών στα βόρεια προάστια θεωρείται βέβαιη, οι περιορισμοί στην προσφορά διασφαλίζουν ότι δεν πρόκειται να παρατηρηθούν σημάδια φούσκας στην αγορά.

Πηγή: newsbeast.gr