Η Γεωπολιτική Αστάθεια και οι Επιπτώσεις της στην Οικονομία της Ευρωζώνης

Η Γεωπολιτική Αστάθεια και οι Επιπτώσεις της στην Οικονομία της Ευρωζώνης


Ο Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος Οικονομίας, κατά την προσέλευσή του στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, τόνισε τη γεωπολιτική αστάθεια και τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, οι οποίες έχουν διαμορφώσει δύσκολες προοπτικές για την οικονομία. Οι επιπτώσεις αυτές γίνονται αισθητές στο εμπόριο και στις τιμές του πετρελαίου, με τον Τζεντιλόνι να σημειώνει ότι «η γεωπολιτική αβεβαιότητα επηρεάζει τις οικονομίες μας».

Αναφερόμενος στην κατάσταση της ευρωζώνης, ο Ιταλός Επίτροπος ανέφερε ότι η ανάπτυξη φέτος εκτιμάται γύρω στο 0,8%. «Θα παρουσιάσουμε τις οικονομικές προβλέψεις μας τον Νοέμβριο, αλλά πιστεύουμε ότι η προηγούμενη πρόβλεψή μας για ανάπτυξη 0,8% είναι πιθανό να επαληθευτεί, παρά τις προκλήσεις», δήλωσε.

Σχετικά με τον αντίκτυπο της γεωπολιτικής αστάθειας στην οικονομία της ΕΕ, ο Τζεντιλόνι χαρακτήρισε τις μέχρι τώρα επιπτώσεις «περιορισμένες». Ειδικότερα, δήλωσε ότι δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρές οικονομικές συνέπειες παρόλο που οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν προκαλέσει ανησυχίες. Επιπλέον, τόνισε ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου, που σχετίζεται με πιθανές εντάσεις στο Ιράν, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στον πληθωρισμό, αν και παρατήρησε ότι προς το παρόν ο πληθωρισμός είναι σε πτώση.

Στο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν την ανταγωνιστικότητα και την έκθεση Ντράγκι. Ο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι απαιτούνται πραγματικές αποφάσεις και όχι μια επιφανειακή προσέγγιση στην έκθεση αυτή. Δήλωσε ότι, παρόλο που το πολιτικό κλίμα είναι δύσκολο με διαφορετικές απόψεις, η επίγνωση της επείγουσας κατάστασης που περιγράφεται στην έκθεση μπορεί να επιτρέψει την γεφύρωση των διαφορών και την εφαρμογή του οδικού χάρτη της.

Εκτός από την ανταγωνιστικότητα, οι υπουργοί δημοσιονομικών θα συζητήσουν και για την Ένωση Κεφαλαιαγορών (CMU) καθώς και για την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr