Πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι η Γαλλία δανείζεται πλέον με υψηλότερα επιτόκια από την Ελλάδα στις διεθνείς χρηματαγορές. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, στις 26 Σεπτεμβρίου το επιτόκιο δανεισμού της Γαλλίας για πενταετή ομόλογα ήταν 2,48%, ενώ για την Ελλάδα 2,40%, αντιπροσωπεύοντας έναν «σημαντικό συμβολισμό».
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ευρωζώνη οι χώρες με πενταετή επιτόκια υψηλότερα από εκείνα της Γαλλίας έχουν περιοριστεί. Παρόλο που οι βόρειες χώρες δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια, όπως η Γερμανία (2%) και η Ολλανδία (2,1%), άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία (2,2%), το Βέλγιο (2,4%) και η Ισπανία (2,45%) επίσης παρουσιάζουν χαμηλότερα νούμερα.
Οικονομικοί αναλυτές της βρετανικής τράπεζας Barclays αναφέρουν ότι «η Γαλλία έχει μηδενική αξιοπιστία στην Ευρώπη», κάτι που συνδέεται με την κυβερνητική αστάθεια των τελευταίων μηνών. Παρόλα αυτά, δεν φαίνεται να υπάρχει άμεσος κίνδυνος χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Ενδεικτικό είναι ότι η Γαλλία χρηματοδοτείται πλέον με χαμηλότερο επιτόκιο από ότι στην αρχή του έτους, όταν το πενταετές επιτόκιο ξεπερνούσε το 3%.
Η γαλλική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην πώληση του χρέους της, καθώς η τελευταία δημοπρασία στις 19 Σεπτεμβρίου είχε διπλάσια ζήτηση από τους επενδυτές σε σχέση με τα εκδοθέντα ομόλογα. Παρά την αύξηση της διαφοράς με τα γερμανικά επιτόκια, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Γαλλία μπορεί να αντέξει, εφόσον οι επενδυτές παραμένουν φιλικοί προς το ευρώ, το οποίο είναι το δεύτερο βασικό νόμισμα μετά το δολάριο.
Σύμφωνα με τον Ζιλ Μοέκ, επικεφαλής οικονομολόγο της AXA, η Γαλλία πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειές της για να βγει από την κατάσταση της αργής ολίσθησης, καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών στενεύουν κάθε χρόνο. Ο τίτλος ενός σχετικού δημοσιεύματος της εφημερίδας La Tribune ρωτά: «Πρέπει να ανησυχούμε;».
Πηγή: newsbeast.gr