Η Φτώχεια στην Αργεντινή Αγγίζει Ρεκόρ Επί Διοίκησης Μιλέι

Η Φτώχεια στην Αργεντινή Αγγίζει Ρεκόρ Επί Διοίκησης Μιλέι


Το ποσοστό φτώχειας στην Αργεντινή έχει φτάσει το 52,9%, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, αποτελώντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών. Το ποσοστό αυτό είναι 11,2 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από το 41,7% του δεύτερου εξαμήνου του 2023, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 3,4 εκατομμύρια Αργεντινοί έχουν οδηγηθεί στη φτώχεια φέτος.

Ο πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο, έχει υιοθετήσει ένα πρόγραμμα λιτότητας, περικόπτοντας τις δημόσιες δαπάνες προκειμένου να μειώσει τον ετήσιο πληθωρισμό που έχει εκτοξευθεί σχεδόν στο 300% από τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η βασική αιτία του ακραίου πληθωρισμού είναι η έκδοση χρήματος για τη χρηματοδότηση των δαπανών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ η κατάργηση των ελέγχων τιμών και η υποτίμηση του πέσο συμβάλλουν επίσης στο πρόβλημα.

Η κυβέρνηση του Μιλέι βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, καθώς προσπαθεί να ανακάμψει τη χώρα από μια σοβαρή ύφεση, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται και παρατηρείται πτώση στη βιομηχανική παραγωγή και στις κατασκευές λόγω του πληθωρισμού και των μέτρων λιτότητας. Αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί καταγγέλλουν ότι οι περικοπές δαπανών επιδεινώνουν την κατάσταση της οικονομίας. «Η σφοδρή λιτότητα της κυβέρνησης πλήττει σοβαρά τους εργαζόμενους και τους ηλικιωμένους, εντείνοντας την κρίση και μη προσφέροντας λύσεις», δήλωσε η Βικτόρια Τολόσα Πας, μέλος των Περονιστών στο Κογκρέσο.

Ο εκπρόσωπος του Μιλέι, Μανουέλ Αντόρνι, υποστήριξε ότι η χώρα θα είχε βρεθεί σε κατάσταση υπερπληθωρισμού χωρίς την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας. «Μας είχαν αφήσει στα πρόθυρα να γίνουμε μια χώρα όπου σχεδόν όλοι οι κάτοικοι είναι φτωχοί», δήλωσε προτού δημοσιευτούν οι επίσημες στατιστικές.

Πηγή: newsbeast.gr