Η Επιτάχυνση της Εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Επιτάχυνση της Εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Επιταχύνεται η εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), όπως προκύπτει από την τρίτη ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2024. Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU), το RRF διαθέτει 650 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια, λειτουργώντας ως σημαντικός μοχλός για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη, με στόχο την προαγωγή της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Σύμφωνα με την έκθεση, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 69 αιτήσεις πληρωμής από 25 κράτη μέλη και έχουν εκταμιευθεί πάνω από 267 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί σε σχεδόν το 41% της συνολικής χρηματοδότησης. Εν αναμονή, μέχρι το τέλος του έτους, οι εκταμιεύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η επιτάχυνση της εφαρμογής του RRF παρατηρείται μετά από ορισμένες καθυστερήσεις το 2023, που σχετίζονται με την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον υψηλό πληθωρισμό, τους περιορισμούς εφοδιασμού και την ανάγκη υιοθέτησης των κεφαλαίων REPowerEU. Μέχρι στιγμής, το Συμβούλιο έχει εγκρίνει 26 τέτοια κεφάλαια, τα οποία στοχεύουν στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ και υποστηρίζουν τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Από την αρχή του, το RRF έχει υποστηρίξει επενδύσεις άνω των 82 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχουν εξοικονομηθεί 34 εκατομμύρια μεγαβάτ ώρες κατανάλωσης ενέργειας και πάνω από 11,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν συμμετάσχει σε εκπαίδευση και κατάρτιση. Εν τω μεταξύ, 9,8 εκατομμύρια άνθρωποι επωφελήθηκαν από μέτρα προστασίας ενάντια στις κλιματικές καταστροφές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να συγκεντρώνει κεφάλαια στις κεφαλαιαγορές για τη χρηματοδότηση του Μηχανισμού, με εκδόσεις πάνω από 60,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε Πράσινα Ομόλογα NextGenerationEU. Αναγνωρίζοντας τον χρονικά περιορισμένο χαρακτήρα του RRF, η Επιτροπή καλεί όλα τα κράτη μέλη να προχωρήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά στην εφαρμογή των εθνικών τους σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ευρισκόμενη πάντα σε υποστηρικτικό ρόλο.

Η προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ παραμένει προτεραιότητα, με την Επιτροπή να ενισχύει το πλαίσιο ελέγχου και εποπτείας σύμφωνα με τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων οργανισμών. Μέχρι το 2023, έχουν πραγματοποιηθεί 17 έλεγχοι και τέσσερις έλεγχοι των εθνικών συστημάτων ελέγχου για την αξιολόγηση της εκπλήρωσης των στόχων.

Πηγή: newsbeast.gr