Η Ελλάδα Στοχεύει Σε Σημαντική Μείωση Του Χρέους Μέχρι Το 2028

Η Ελλάδα Στοχεύει Σε Σημαντική Μείωση Του Χρέους Μέχρι Το 2028


Η κυβέρνηση της Ελλάδας προγραμματίζει να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ, που προέρχονται από την περίοδο των μνημονίων, καλύπτοντας χρεολύσια που χρονολογούνται από το 2026 έως το 2028. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που θα αντιμετωπιστούν τα εν λόγω δάνεια, τα οποία είχαν ληφθεί με το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης το 2010. Όλες οι παραπάνω ενέργειες καταδεικνύουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και τη δέσμευση της κυβέρνησης να διατηρήσει μια πορεία δημοσιονομικής σταθερότητας.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα στοχεύει να μειώσει το χρέος της κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες την επόμενη τετραετία, φτάνοντας κοντά στο 130% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2028. Σύμφωνα με τον υπουργό, η υποχώρηση του χρέους θα καταστεί εφικτή χάρη στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Το χρέος της χώρας έφτασε στο μέγιστο επίπεδο του 207% του ΑΕΠ το 2020, και από τις προβλέψεις της κυβέρνησης προκύπτει ότι θα συρρικνωθεί στο 152,7% φέτος. Αν το χρέος μειωθεί κοντά στο 130% του ΑΕΠ, θα είναι πιο χαμηλό από εκείνο της Ιταλίας. Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα από πέρυσι, θα σημάνει μια σημαντική ανατροπή για τη χώρα.

Ο υπουργός Χατζηδάκης εκτίμησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα φτάσει στο 2,4% του ΑΕΠ φέτος, ενισχυμένο από καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις, κάτι που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες. Η Ελλάδα αναμένεται να επενδύσει σε καθαρές δαπάνες που θα ξεπερνούν το 3% το 2025, με τη δυνατότητα συνέχισης αυτής της αύξησης μέχρι το 2028.

Η ελληνική οικονομία σημειώνει ανάπτυξη με ρυθμό 1,1% το δεύτερο τρίμηνο, την ώρα που η Ευρωζώνη αναπτύσσεται με μόλις 0,2%. Οι νέες προβλέψεις για το χρέος θα συμπεριληφθούν στο δημοσιονομικό σχέδιο που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες στις αρχές Οκτωβρίου. Επιπλέον, η κυβέρνηση προγραμματίζει να καταλήξει σε επιπλέον πωλήσεις συμμετοχών της στην Εθνική Τράπεζα τον προσεχή μήνα, εξαπολύοντας μια ταχεία διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων στον τραπεζικό τομέα.

Ο Χατζηδάκης επεσήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση προτίθεται να απομακρύνει τα ειδικά δικαιώματα του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τις άλλες τρεις μεγάλες τράπεζες της χώρας.

Πηγή: newsbeast.gr