Στον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα το 2024 κατέχει τη 27η θέση ανάμεσα σε 38 χώρες του ΟΟΣΑ, διατηρώντας έτσι τη θέση της στην ίδια βαθμολογία από το 2023. Η συνολική βαθμολογία της χώρας είναι 60,9, κατατάσσοντας την μεταξύ του Βελγίου (26η θέση) και της Δανίας (28η θέση).
Η Εσθονία συνεχίζει για ενδέκατη χρονιά να αναδεικνύεται ως η χώρα με τον πιο ανταγωνιστικό φορολογικό κώδικα, ενώ η Κολομβία βρίσκεται στην τελευταία θέση (38η). Οι επιμέρους κατηγορίες φανερώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση στην εταιρική φορολόγηση, στην 9η θέση στη φορολόγηση φυσικών προσώπων, στην 34η θέση στη φορολόγηση της κατανάλωσης, στην 27η θέση στους φόρους επί της ιδιοκτησίας και στην 21η θέση όσον αφορά τη φορολόγηση των κερδών στο εξωτερικό.
Τα θετικά στοιχεία του ελληνικού φορολογικού συστήματος περιλαμβάνουν τον χαμηλό καθαρό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα επί μερισμάτων, ο οποίος ανέρχεται στο 5%, καθώς και τον συντελεστή φορολόγησης του εταιρικού εισοδήματος, που είναι 22%, ελαφρώς χαμηλότερος από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Επιπλέον, οι κανόνες για τις Ελεγχόμενες Αλλοδαπές Εταιρείες είναι μετριοπαθείς και ισχύουν μόνο για το παθητικό εισόδημα.
Ωστόσο, το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας φέρει αρκετές αδυναμίες. Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να συμμορφώνονται με αυστηρούς περιορισμούς στην αντιστάθμιση καθαρών ζημιών, μη μπορώντας να εκμεταλλευτούν τις ζημιές αυτές για να μειώσουν προηγούμενα φορολογητέα εισοδήματα. Επιπλέον, η Ελλάδα διαθέτει περιορισμένο αριθμό φορολογικών συμβάσεων, με 58 συμβάσεις, πολύ λιγότερες από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, ο οποίος ανέρχεται σε 75. Επιπλέον, ο ΦΠΑ της χώρας είναι ένας από τους υψηλότερους στον ΟΟΣΑ (24%) αλλά με μια ακόμα πιο περιορισμένη φορολογική βάση που αφορά μόλις το 37% της τελικής κατανάλωσης.
Ο εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦΙΜ, Νίκος Ρώμπαπας, τόνισε ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά, ακόμα και χωρίς οριζόντια ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών και των επιχειρήσεων. Συνιστά ως άμεσες προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής την αλλαγή του καθεστώτος των αποσβέσεων και την αύξηση του ορίου από το οποίο ξεκινά ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης του ατομικού εισοδήματος.
Ο Daniel Bunn, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Tax Foundation, ανέφερε ότι οι επικείμενες εκλογές σε πολλές χώρες θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη φορολογική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπογράμμισε την ανάγκη για τους πολιτικούς ηγέτες να δώσουν προτεραιότητα στη βελτίωση της φορολογικής τους κατάταξης, προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις και να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Πηγή: newsbeast.gr