Η Ελλάδα Κατατάσσεται 5η στην Ευρώπη με Εκταμιεύσεις Από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ελλάδα Κατατάσσεται 5η στην Ευρώπη με Εκταμιεύσεις Από το Ταμείο Ανάκαμψης


Η Ελλάδα έχει διεκδικήσει και εκταμιεύσει 18,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ποσό που ξεπερνά το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Μετά την τελευταία εκταμίευση 1 δισ. ευρώ από την Κομισιόν, η χώρα κατατάσσεται στην 5η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Η ολοκλήρωση του 4ου αιτήματος πληρωμής, που υποβλήθηκε στις αρχές Ιουνίου, ήταν καθοριστική. Το αίτημα περιλάμβανε 20 ορόσημα και στόχους, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, η ανακαίνιση του ΟΑΚΑ, τα προγράμματα δασικής προστασίας Anti-nero Ι και ΙΙ, η βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε εκατοντάδες δήμους και περιφέρειες, καθώς και η αναβάθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε ότι η νέα εκταμίευση αντανακλά τη συνετή και αποφασιστική προσπάθεια της κυβέρνησης. Ο ίδιος δήλωσε ότι με την εκταμίευση τουλάχιστον 50% του προϋπολογισμού επιδιώκουν να πετύχουν τη διπλή σύγκλιση σε επίπεδο μισθών και ισόρροπης ανάπτυξης.

Αντίστοιχα, ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης, ανέφερε ότι η σημερινή εκταμίευση όχι μόνο διατηρεί, αλλά και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στο πεδίο των ευρωπαϊκών πόρων, διασφαλίζοντας τη ροή χρημάτων για σημαντικά έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα προάγουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Πηγή: newsbeast.gr