Η Ελλάδα δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο από τη Γαλλία παρά την πιστοληπτική της ικανότητα

Η Ελλάδα δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο από τη Γαλλία παρά την πιστοληπτική της ικανότητα


Το θετικό κλίμα στη δευτερογενή αγορά, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές εξελίξεις στον τομέα των δημόσιων οικονομικών, έχει οδηγήσει σε ένα παράδοξο φαινόμενο: η Ελλάδα, που έχει πιστοληπτική ικανότητα αρκετά χαμηλότερη (BB, BB-) από τη Γαλλία (ΑΑ-, Αa2), να δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο. Αυτό το γεγονός αφορά κυρίως το 5ετές ομόλογο των δύο χωρών.

Αυτές τις τελευταίες ημέρες, η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου καταγράφηκε στο 2,39%, υποχωρώντας κάτω από την αντίστοιχη γαλλική, που είναι στο 2,48%. Αντίθετα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είναι 3,10%, συγκριτικά με το 2,94% του γαλλικού και το 3,47% του ιταλικού.

Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζει τις θετικές εξελίξεις που παρατηρούνται στο δημοσιονομικό πεδίο, καθώς και τις βελτιωμένες συνθήκες διαχείρισης του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανέβασε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος στο 2,4% του ΑΕΠ, ενισχύοντας έτσι τις προσδοκίες για τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Η διαχείριση του δημόσιου χρέους παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, με τις δανειακές ανάγκες της χώρας να είναι χαμηλές. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει υλοποιήσει περίπου το 91% του προγραμματισμένου δανεισμού της για το 2023, έχοντας αντλήσει 9,1 δισ. ευρώ από τις αγορές. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είχε εκτιμήσει ότι η συνολική δανειακή ανάγκη για φέτος θα κυμανθεί μεταξύ 7 και 10 δισ. ευρώ, σχεδιάζοντας παράλληλα τη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου κατά 3,65 δισ. ευρώ για τη σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 1,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), προβλέπεται ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 138% του ΑΕΠ μέχρι το 2029.

Πηγή: newsbeast.gr