Η Δημιουργία Αναλυτικού Φορολογικού Προφίλ για τους Έλληνες Φορολογούμενους

Η Δημιουργία Αναλυτικού Φορολογικού Προφίλ για τους Έλληνες Φορολογούμενους


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρά στη δημιουργία ενός αναλυτικού φορολογικού προφίλ για κάθε Έλληνα φορολογούμενο, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2025-2029 που είναι σε διαβούλευση με διάφορους φορείς. Το νέο φορολογικό προφίλ θα περιλαμβάνει πληροφορίες που αφορούν τον κάθε φορολογούμενο και σήμερα είναι διασκορπισμένες σε διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Αυτές οι πληροφορίες θα περιλαμβάνουν τα περιουσιακά στοιχεία, τις τραπεζικές υποχρεώσεις καθώς και τις ρυθμίσεις των οφειλών.

Το φορολογικό προφίλ θα χρησιμοποιηθεί από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό ως εργαλείο ενίσχυσης της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, επιτρέποντας στην εφορία να αποκτήσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν προβλέψεις για τα έσοδα και τις οφειλές είτε συνολικά είτε ειδικά ανά φορολογούμενο ή ΔΟΥ. Θα μπορούν να αναλύονται στοιχεία βάσει γεωγραφικών περιοχών, επαγγελμάτων και άλλων παραμέτρων, αξιοποιώντας ιστορικά δεδομένα.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων φάσεων, θα εστιάσουν στα στοιχεία που αφορούν την ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου, επιτρέποντας στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και στον ελεγκτικό μηχανισμό να γνωρίζουν όλα τα ακίνητα που κατέχει και τη χρήση τους. Στην πορεία, θα ενσωματωθούν και άλλες σχετικές πληροφορίες για τη συμπλήρωση του υλικού του προφίλ.

Για την αντιμετώπιση περιπτώσεων μη συμμόρφωσης, θα χρησιμοποιηθούν δεδομένα από το φορολογικό προφίλ καθώς και μεθοδολογίες αποτίμησης κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων διασταυρώσεων και διαδικασιών ανταλλαγής πληροφοριών με τρίτους φορείς και άλλες χώρες. Τα δεδομένα θα συλλέγονται από δηλωμένες πληροφορίες και εξωτερικές πηγές όπως ο παγκόσμιος ιστός και κοινωνικά δίκτυα, με στόχο την καλύτερη και πιο ενημερωμένη ανάλυση κινδύνων.

Πηγή: newsbeast.gr