Η Χαμηλή Ενεργειακή Απόδοση των Κατοικιών στην Ελλάδα και οι Επιπτώσεις της στην Κοινωνία

Η Χαμηλή Ενεργειακή Απόδοση των Κατοικιών στην Ελλάδα και οι Επιπτώσεις της στην Κοινωνία


Η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων έχει σημαντική επίδραση στην αξία τους, όπως καταδεικνύουν τα τελευταία δεδομένα. Δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσμενή θέση όσον αφορά αυτό τον τομέα, με χαμηλές επιδόσεις σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, η χώρα κατέχει τη δεύτερη θέση με το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τα άτομα που διαβιούν σε κατοικίες με βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση τα τελευταία πέντε χρόνια, φτάνοντας μόλις το 11,9%. Μόνο η Μάλτα έχει πιο χαμηλό ποσοστό, με 8,4%.

Επίσης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 25,5% των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω ζει σε κατοικίες με βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση, υπερδιπλάσιο του ποσοστού στην Ελλάδα. Αυτό αποδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για πολιτικές παρεμβάσεις στην ελληνική αγορά, προκειμένου να εξασφαλιστούν βιώσιμες λύσεις στην ενεργειακή αναβάθμιση. Οι βελτιωμένες κατοικίες δείχνουν τις εξελίξεις που έχουν γίνει μέσω ανακαινίσεων, αναδεικνύοντας τη σημασία των κατάλληλων επενδύσεων.

Επιπλέον, σχετική με τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, χώρες όπως η Εσθονία, η Ολλανδία και η Λιθουανία επιδεικνύουν υψηλότερα ποσοστά βελτίωσης στην ενεργειακή απόδοση. Από την άλλη, η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο και τη Μάλτα, έχουν κάποια από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ. Αυτό εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ανισότητα στη διανομή των πόρων και την πρόσβαση σε ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες.

Ειδικότερα, τα άτομα που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό έχουν λιγότερες πιθανότητες να ζουν σε ενεργειακά αναβαθμισμένες κατοικίες. Μόνο το 17,8% αυτών των ευάλωτων ομάδων διαμένει σε τέτοιες κατοικίες, σε σύγκριση με το 27,5% των ατόμων που δεν αντιμετωπίζουν αυτούς τους κινδύνους. Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει τη διπλή αδικία που πλήττει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες συχνά υποχρεώνονται να στερούνται ανακαινίσεων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την Eurostat, οι βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση περιλαμβάνουν ποικιλία ανακαινίσεων που επιδρούν στις θερμικές συνθήκες των κατοικιών. Αυτές οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τη βελτίωση της θερμομόνωσης, την αντικατάσταση υαλοπινάκων, και την εγκατάσταση αποδοτικότερων συστημάτων θέρμανσης. Είναι κρίσιμες για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και των εξόδων θέρμανσης, αλλά και για τη συνολική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Καθώς η ενεργειακή κρίση επιταχύνεται, η ανάγκη για αναβάθμιση των κατοικιών είναι επείγουσα. Οι ελληνικές Αρχές καλούνται να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές που θα ενισχύσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα, διασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πολίτες και προωθώντας τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

Πηγή: newsbeast.gr