Η Αντίθεση των Ροών Τουρισμού στην Ελλάδα και η Σημασία των Βρετανών και Γερμανών Επισκεπτών

Η Αντίθεση των Ροών Τουρισμού στην Ελλάδα και η Σημασία των Βρετανών και Γερμανών Επισκεπτών


Η κατάσταση στον ελληνικό τουρισμό το 2024 παρουσιάζει αντιφάσεις, καθώς η μάχη για την πρωτοκαθεδρία ανάμεσα σε Βρετανούς και Γερμανούς τουρίστες συνεχίζεται. Στην αρχή της χρονιάς, οι αφίξεις και τα έσοδα παρουσίαζαν εντυπωσιακή αύξηση άνω του 20%, ωστόσο η επιβράδυνση που παρατηρήθηκε από τον Μάιο και ειδικότερα τον Ιούλιο, έχει δημιουργήσει ανησυχίες. Οι εισπράξεις μειώθηκαν, και οι προβλέψεις για επίτευξη των αρχικών στόχων έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση. Οι τελικές εκτιμήσεις για τον Αύγουστο θα ανακοινωθούν μετά τις 20 Οκτωβρίου από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι Βρετανοί δείχνουν μεγαλύτερη υποστήριξη στην Ελλάδα τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, ενώ η Γερμανία υποφέρει από οικονομικά προβλήματα και οι Αμερικανοί επίσης έχουν μειώσει τις επισκέψεις τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη τον Ιούλιο υπήρξε μειωμένη κατά 9,1% συγκριτικά με πέρσι, φτάνοντας τα 608 ευρώ. Από την άλλη, οι Γερμανοί ξόδεψαν 644 ευρώ, οι Βρετανοί 805 ευρώ, οι Αμερικανοί 1.043 ευρώ, ενώ οι Ιταλοί είδαν αύξηση με δαπάνες 687 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου, η μέση δαπάνη ήταν 583,9 ευρώ, σημειώνοντας πτώση 5,7%. Αντίστοιχα, οι συνολικές εισπράξεις τον Ιούλιο σημείωσαν μείωση 4,2% αγγίζοντας τα 4,031 δισ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές χώρες, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 9,9%, εντούτοις από το Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρήθηκε αύξηση 1,2%.

Φαίνεται ότι υπάρχουν θετικά σημάδια για το μέλλον, καθώς οι παράγοντες του τουρισμού αναφέρουν καλές πληρότητες σε δημοφιλείς περιοχές όπως η Ρόδος και η Κρήτη, με πτήσεις τσάρτερ προγραμματισμένες μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Η ταξιδιωτική κίνηση τον Ιούλιο, σημείωσε αύξηση από τη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά μείωση από την Ιταλία.

Η ταξιδιωτική κίνηση για το επτάμηνο δείχνει επίσης θετική εξέλιξη, με αυξήσεις από πολλές χώρες. Ειδικότερα, οι Γερμανοί ταξιδιώτες αυξήθηκαν κατά 13,2%, φτάνοντας τα 2,605 εκατομμύρια, με τους Βρετανούς να ακολουθούν επίσης με αύξηση 8,1%. Η εικόνα είναι διαφορετική για τις δαπάνες και τις εισπράξεις, όπου παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Πηγή: newsbeast.gr