Η Ανάγκη Μείωσης των Επιχειρήσεων Ζόμπι για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας

Η Ανάγκη Μείωσης των Επιχειρήσεων Ζόμπι για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας


Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό επιχειρήσεων στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς των κατασκευών, της εστίασης, των καταλυμάτων και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατατάσσεται στην κατηγορία των «επιχειρήσεων-ζόμπι». Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΟΒΕ, περίπου το 8,9% των ελληνικών επιχειρήσεων ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Οι επιχειρήσεις αυτές δυσκολεύονται να καλύψουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, γεγονός που διατηρεί την επιβίωσή τους κυρίως λόγω των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της κατάρρευσής τους. Αυτή η κατάσταση παρεμποδίζει τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά.

Η μελέτη με τίτλο «Επιδράσεις από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εταιρειών-ζόμπι στην ελληνική οικονομία», που υποστηρίχθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνει ότι το ποσοστό των εταιρειών-ζόμπι αυξήθηκε σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης, φτάνοντας από το 10% στο 18,6% την περίοδο 2005-2013. Από το 2013 και έπειτα, παρατηρείται κάποια αποκλιμάκωση, με το ποσοστό να φθάνει στο 8,9% το 2022, αν και παραμένει υψηλό και επηρεάζει ουσιαστικά την ελληνική οικονομία.

Η ανάλυση καταδεικνύει μια άμεση σύνδεση μεταξύ της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του αριθμού των «εταιρειών-ζόμπι». Πολλές φορές, η αύξηση των επιχειρήσεων-ζόμπι προηγήθηκε της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που καθιστά τις πρώτες ένδειξη επιδείνωσης στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Η παρατεταμένη ύπαρξή τους επηρεάζει αρνητικά τις επενδύσεις, την απασχόληση και την παραγωγικότητα, βάζοντας εμπόδια στις υγιείς επιχειρήσεις.

Η μελέτη αναφέρει πέντε σημαντικά ευρήματα που καταδεικνύουν την ανάγκη για άμεσες ενέργειες:
– Οι υγιείς επιχειρήσεις απολαμβάνουν καλύτερες επιδόσεις σε τομείς όπως οι επενδύσεις και η απασχόληση συγκριτικά με τις εταιρείες-ζόμπι.
– Η συγκέντρωση κεφαλαίων σε επιχειρήσεις-ζόμπι περιορίζει τις επενδυτικές δυνατότητες των υγιών επιχειρήσεων.
– Οι υγιείς επιχειρήσεις αναγκάζονται να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
– Η συσσώρευση κεφαλαίων στις επιχειρήσεις-ζόμπι καθυστερεί τη μετάβαση πόρων σε πιο παραγωγικές επενδύσεις.
– Οι νεότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμφανίζουν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στις επενδύσεις και την παραγωγικότητα σε σχέση με τις εταιρείες-ζόμπι.

Η άμεση διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι κρίσιμη για την καλή κατανομή των πόρων στην ελληνική οικονομία. Η μείωση των εταιρειών-ζόμπι θα βοηθήσει στην κάλυψη του επενδυτικού κενού και θα συντελέσει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης. Παράλληλα, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος θα ενισχύσει τη μακροχρόνια ανάπτυξη. Οι πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των εταιρειών-ζόμπι θα ενισχύσουν την παραγωγή πιο παραγωγικών επενδύσεων και θα ενισχύσουν τη συνολική ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: newsbeast.gr