Η αλλαγή στην αγορά ακινήτων και οι προκλήσεις της προσβασιμότητας στη κατοικία

Η αλλαγή στην αγορά ακινήτων και οι προκλήσεις της προσβασιμότητας στη κατοικία


Η αγορά ακινήτων έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να παρατηρείται δραματική αύξηση στην ηλικία των ακινήτων που προτιμούν οι αγοραστές. Ενώ το 2008 η μέση ηλικία των ακινήτων που αποκτούνταν κυμαινόταν από 20-30 χρόνια, σήμερα έχει φτάσει τα 40 χρόνια. Αυτό έχει ως συνέπεια οι αγοραστές να αποκτούν παλαιότερα, λιγότερο ενεργειακά αποδοτικά ακίνητα, με πολλές περιπτώσεις όπου επενδύουν και επιπλέον κεφάλαια για ανακαινίσεις.

Η αναγκαστική στροφή σε παλαιότερα ακίνητα είναι αποτέλεσμα της συνεχούς αύξησης των τιμών των νεόδμητων ακινήτων, η οποία έχει καταστήσει την αγορά τους απρόσιτη ακόμη και για τα υψηλότερα εισοδήματα. Σήμερα, οι Έλληνες επιλέγουν συχνά περισσότερες οικονομικά προσιτές επιλογές, αν και οι τιμές των παλαιότερων ακινήτων συνεχίζουν να είναι αυξημένες. Συγκεκριμένα, έχουν σημειώσει αύξηση 4% από την τελευταία κορυφή της αγοράς το 2008, ενώ συνολικά από το 2017 έως τα μέσα του 2023 οι τιμές έχουν αυξηθεί σχεδόν 90%.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια διευθύντρια ανάλυσης της αγοράς ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, Βασιλική Βλαχοστεργίου, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά 20% από το 2008. Αυτό έχει καταστήσει την αγορά κατοικίας ακόμα πιο δύσκολη, ενώ οι άδειες οικοδόμησης έχουν δραματικά μειωθεί, με περισσότερες άδειες να εκδίδονται μόνο το 2005 απ’ όσες έχουν εκδοθεί από το 2011 μέχρι αρχές του 2024.

Η αντίληψη της ιδιοκατοίκησης έχει αλλάξει, με το ποσοστό να έχει υποχωρήσει από πάνω από 80% τη δεκαετία του 1980 και 1990 στο 69,6% σήμερα, και ακόμα πιο κάτω στην Αθήνα, κοντά στο 64%-65%. Οι συνθήκες αυτές έχουν επιφέρει μεγάλη ανταπόκριση στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», με το οποίο έχουν αποκτηθεί 3.500 κατοικίες στην Αττική και 2.200 στη Θεσσαλονίκη, κυρίως από νέες οικογένειες με εισόδημα κάτω των 26.000 ευρώ.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης στο τομέα των ακινήτων, ο διευθύνων σύμβουλος της Prosperty, Αντώνης Μαρκόπουλος, σημείωσε ότι οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων αναμένεται να επιταχύνουν τους πλειστηριασμούς, με στόχο ανα recuperar περίπου 5.000 ακίνητα ετησίως και την εισαγωγή τους στην αγορά, αν και οι διαδικασίες παραμένουν αργές λόγω της γραφειοκρατίας. Επιπλέον, η αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας μπορεί να ενισχύσει την προσφορά ακινήτων, με τον υπουργό Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, να αναφέρει ότι έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ και 1.000 από αυτά θα προχωρήσουν σύντομα σε αξιοποίηση για την αγορά.

Πηγή: newsbeast.gr