Η Αληθινή Τιμή των Μηλων και οι Παράγοντες που την Καθορίζουν

Η Αληθινή Τιμή των Μηλων και οι Παράγοντες που την Καθορίζουν


Ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ) εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τις τιμές των μήλων κατά την παραγωγή και διακίνησή τους, ενόψει του χειμώνα. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως οι καταναλωτές και οι παραγωγοί συχνά αναρωτιούνται γιατί η τιμή ενός κιλού μήλα (στάρκιν) ξεκινά από 0,70 ευρώ στο χωράφι και φτάνει, τουλάχιστον, τα 1,70 ευρώ στο ράφι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει ο ΣΕΚΛΑ, η πορεία της τιμής είναι η εξής: 0,70 ευρώ/κιλό για τον παραγωγό, 0,10 ευρώ/κιλό για τους εργάτες συγκομιδής, 0,20 ευρώ/κιλό για αποθήκευση και ψυγεία, 0,15 ευρώ/κιλό για τη μεταφορά από ψυγείο στο τελάρο, 0,07 ευρώ/κιλό για μεταφορικά (ανάλογα με τα καύσιμα), 0,35 ευρώ/κιλό για συσκευαστικά έξοδα και 0,13 ευρώ/κιλό για ΦΠΑ, φορτωτικά, διαλογή, φύρα και κέρδος εμπόρων. Το συνολικό άθροισμα ανέρχεται στα 1,70 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει ότι η τιμή αυτή είναι αναπόφευκτη, ακόμα και εάν η διαδικασία διακίνησης αναληφθεί από έναν συνεταιρισμό.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον συνεταιρισμό της Ζαγοράς, αναγνωρισμένος για την παραγωγή του κορυφαίου ελληνικού ΠΟΠ προϊόντος, που δεν επιτρέπει την πώληση ενός κιλού μήλα σε τιμή χαμηλότερη από 1,35 ευρώ/κιλό. Ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ, Νίκος Καλόγρης, επισημαίνει πως οι υπερβολικές χρεώσεις που φέρονται να επιβαρύνουν τα φρούτα και λαχανικά, προκαλούν απορίες στους παραγωγούς και δυσαρέσκεια στους καταναλωτές. Ο ΣΕΚΛΑ, μέσω του παραδείγματός του, θέλει να καταδείξει την πραγματικότητα των τιμών και να προειδοποιήσει όσους εμπλέκονται στη δημόσια συζήτηση να μην παραπληροφορούν σχετικά με την αξία των προϊόντων.

Πηγή: newsbeast.gr