Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξέφρασε ανησυχία σχετικά με την κατάσταση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό αντιστοιχεί στο 93% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ποσοστό που παραμένει σταθερό σε σύγκριση με το 2023. Παρά την απουσία ποσοστιαίας αύξησης, η αξία του χρέους έχει αυξηθεί και η τάση μέχρι στιγμής δεν δείχνει σημάδια αντιστροφής. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η αναλογία του χρέους θα μπορούσε να φτάσει το 100% στο τέλος της δεκαετίας.
Παράλληλα, το ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων ανήλθε στο 146% του παγκόσμιου ΑΕΠ στα τέλη του 2023. Η Ίρα Ντάμπλα-Νόρις, υποδιευθύντρια του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ, τόνισε ότι η κατάσταση μπορεί να είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι εκτιμάται, αναφέροντας ότι οι κυβερνήσεις συχνά παρουσιάζουν υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται πάντα πλήρως.
Αν και οι κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει σε δημοσιονομικές προσαρμογές, η επίδραση αυτών παραμένει αβέβαιη. Η πλήρης υλοποίηση αυτών των προσαρμογών δεν εξασφαλίζει τη σταθεροποίηση ή τη μείωση του δημόσιου χρέους, ειδικά καθώς το χρέος σε μεγάλες οικονομίες, όπως η αμερικανική και η κινεζική, συνεχίζει να αυξάνεται. Για να αποδειχθεί ότι το δημόσιο χρέος μειώνεται πραγματικά, θα απαιτούνταν προσαρμογές της τάξης του 3,8% του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, έναντι του 1% που είχε εξεταστεί προηγουμένως. Ωστόσο, η σημαντική μείωση των δημόσιων δαπανών θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη, όπως η αύξηση των ανισοτήτων και της αναλογίας του χρέους.
Πηγή: newsbeast.gr