Η αύξηση των κενών θέσεων εργασίας και οι προκλήσεις στην ελληνική αγορά εργασίας

Η αύξηση των κενών θέσεων εργασίας και οι προκλήσεις στην ελληνική αγορά εργασίας


Η ζήτηση για εξειδικευμένο και καλά καταρτισμένο προσωπικό στην ελληνική αγορά εργασίας είναι σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο η εύρεση κατάλληλων υποψηφίων παραμένει μια σημαντική πρόκληση. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι κενές θέσεις εργασίας ανήλθαν σε 53.814 κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 54,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Αυτή η αυξανόμενη ζήτηση για εργατικό δυναμικό υποδεικνύει την πρόοδο που καταγράφεται στην αγορά, παρά τις προκλήσεις που παραμένουν.

Δεδομένα από την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, που βασίζεται σε στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν ότι οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες κενές θέσεις είναι ο τουρισμός (16,4%) και ο δημόσιος τομέας (14,6%). Αντίστοιχα, οι διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες καλύπτουν το 13,7% των κενών θέσεων. Παρά την αύξηση, υπάρχει ένας εντυπωσιακός αριθμός 76,7% επιχειρήσεων που αναφέρουν δυσκολίες στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού, κυρίως λόγω της έλλειψης δεξιοτήτων που ζητούν οι εργοδότες.

Η αναντιστοιχία αυτή έχει μελετηθεί εκτενώς, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), η οποία ανέλυσε δεδομένα από 1.600 επιχειρήσεις. Το 52,4% των συμμετεχουσών επιχειρήσεων δήλωσε ότι προγραμματίζουν προσλήψεις νέου προσωπικού, κυρίως για μόνιμες θέσεις, που σχετίζονται με την ανάπτυξή τους. Υπάρχει έντονη ζήτηση για νέους εργαζόμενους με μικρή προϋπηρεσία που προσφέρονται σε μισθούς που κυμαίνονται έως 1.500 ευρώ μηνιαίως.

Αξιοσημείωτη είναι και η τάση επαναπατρισμού Ελλήνων εργαζομένων που επιστρέφουν από το εξωτερικό, καθώς το 14,9% των επιχειρήσεων έχει προσλάβει υπαλλήλους που ανακτούν τη θέση τους στην ελληνική αγορά. Αυτή η μικρή αλλά θετική εξέλιξη έχει ακούσει στις επιχειρήσεις, γεγονός που δείχνει ότι οι προοπτικές βελτίωσης υπάρχουν.

Η ανάγκη για στήριξη της εκπαίδευσης έρχεται στο προσκήνιο, καθώς το 56,7% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι πρέπει να βελτιωθεί η σύνδεση μεταξύ εκπαιδευτικών φορέων και αγοράς. Αλλαγές στη διαδικασία εκπαίδευσης και βελτίωση των μισθών είναι παραμέτρους που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αγορά και να περιορίσουν την αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

Οι επιχειρήσεις έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης και δυναμικής αγοράς εργασίας, απαιτώντας στρατηγικές για την προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων. Η ελληνική αγορά εργασίας φαίνεται να εισέρχεται σε μία μεταβατική φάση, όπου οι προοπτικές ανάπτυξης υπάρχουν, αλλά απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες για την κάλυψη των κενών θέσεων.

Πηγή: newsbeast.gr