Η Αύξηση των Εσόδων από την Υποχρεωτική Διασύνδεση POS και Ταμειακών Μηχανών

Η Αύξηση των Εσόδων από την Υποχρεωτική Διασύνδεση POS και Ταμειακών Μηχανών


Η υποχρεωτική διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές έχει αναδείξει ένα φαινόμενο που ήδη ανιχνευόταν: τη σημαντική φοροδιαφυγή σε ορισμένους κλάδους. Η χρήση των POS σε τομείς όπως η εστίαση, τα ταξί και τα κομμωτήρια έχει οδηγήσει σε αύξηση των τζίρων, παρά την οικονομική πίεση που προκαλεί η ακρίβεια.

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι η χρήση POS στα ταξί πέρυσι άγγιξε τα 26 εκατ. ευρώ, με 18 εκατ. ευρώ να καταγράφονται από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο. Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών, τα έσοδα φέτος έφτασαν τα 50 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη για 73 εκατ. ευρώ το 2024. Ανάλογες αυξήσεις σημειώθηκαν και σε άλλους τομείς.

Στον τομέα της εστίασης, οι συναλλαγές μέσω POS για το 2022 ανήλθαν σε 6,8 δισ. ευρώ. Στο οκτάμηνο του 2023, οι συναλλαγές ανήλθαν σε 4,8 δισ. ευρώ, με αύξηση 700 εκατ. ευρώ φέτος, φτάνοντας τα 5,5 δισ. ευρώ. Η πρόβλεψη για το επόμενο έτος είναι τζίρος 7,9 δισ. ευρώ.

Στον τομέα των κομμωτηρίων, οι συναλλαγές μέσω POS το 2022 ανήλθαν σε 505 εκατ. ευρώ, με 326 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2023. Φέτος, οι συναλλαγές ανέβηκαν στα 371 εκατ. ευρώ και για το 2024 αναμένονται 575 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, η γενικευμένη χρήση POS, οι αυτόματες δηλώσεις ΦΠΑ και τα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής έχουν ήδη προσφέρει καθώς τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ επιπλέον στα κρατικά ταμεία σε σχέση με πέρυσι. Οι εκτιμήσεις δείχνουν πως τα έσοδα για τα επόμενα χρόνια θα μπορούσαν να διπλασιαστούν, φτάνοντας τα 2 ή και 3 δισ. ευρώ ανα έτος, καθώς θα αποκαλύπτονται εισοδήματα που προηγουμένως παρέμεναν κρυφά.

Το Δημόσιο εμφανίζεται να κερδίζει συνεχώς από τον ΦΠΑ, του οποίου το κενό έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, και οι προβλέψεις για φέτος δείχνουν ότι είναι πιθανό να φτάσει στο 14%.

Πηγή: newsbeast.gr