Η ΑΑΔΕ Στέλνει Μηνύματα για Ληξιπρόθεσμα Τέλη Κυκλοφορίας 2019 στους Ιδιοκτήτες Οχημάτων

Η ΑΑΔΕ Στέλνει Μηνύματα για Ληξιπρόθεσμα Τέλη Κυκλοφορίας 2019 στους Ιδιοκτήτες Οχημάτων


Χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων την τελευταία εβδομάδα λαμβάνουν ηλεκτρονικά μηνύματα από την ΑΑΔΕ, καθώς έχουν παραλείψει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2019. Σύμφωνα με στοιχεία, πάνω από 80.000 φορολογούμενοι έχουν εντοπιστεί από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού να μην έχουν καταβάλει τα εν λόγω τέλη. Η ΑΑΔΕ προετοιμάζεται να αποστείλει τα σχετικά πρόστιμα, τα οποία ενδέχεται να φτάσουν στο διπλάσιο των οφειλόμενων τελών.

Η διαδικασία ανίχνευσης των οφειλών θα ξεκινήσει από τις 27 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2024, με τη βεβαίωση των οφειλών να περιλαμβάνει το ποσό των ετήσιων τελών ανάλογα με τον κυβισμό και το έτος κυκλοφορίας του οχήματος, μαζί με το πρόστιμο. Εντούτοις, οι φορολογούμενοι μπορούμε να απαλλαγούν από τις οφειλές έως το τέλος Οκτωβρίου 2024, εφόσον αποδείξουν με κατάλληλα παραστατικά ότι δεν υποχρεούνταν να καταβάλουν τέλη λόγω της κατάστασης του οχήματός τους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Πιτσιλή, μέχρι τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, οι φορολογικές αρχές θα στείλουν ηλεκτρονικά μηνύματα στους ιδιοκτήτες οχημάτων, ενημερώνοντάς τους για τη δυνατότητα δήλωσης της κατάστασης του οχήματός τους μέσω της εφαρμογής myCar μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024. Η εφαρμογή αυτή θα επιτρέπει στους χρήστες να δηλώσουν την κατηγορία του οχήματος και να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απαλλαγή από τα τέλη.

Η πρόσβαση στην εφαρμογή γίνεται μέσω κωδικών Taxisnet και, αν οι φορολογούμενοι δεν ειδοποιηθούν κεντρικά, οι Δ.Ο.Υ. και ΚΕΦΟΔΕ θα έχουν στη διάθεσή τους τα στοιχεία τους για να προχωρήσουν σε ειδοποίηση μέσω ταχυδρομείου. Μετά την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου 2024, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να δηλώνουν τον λόγο μη οφειλής τελών μέσω της εφαρμογής “Τα Αιτήματά μου”, ωστόσο αυτό δεν θα ανακόπτει τη διαδικασία βεβαίωσης.

Οι φορολογικές υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε κάθε απαραίτητη διόρθωση μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2024. Αν δεν αποδεικνύεται η μη υποχρέωση καταβολής των τελών, οι οφειλές θα περιληφθούν στη βεβαίωση των τελών, και η σχετική πράξη μπορεί να προσβληθεί στα διοικητικά δικαστήρια. Ειδικά για τις περιπτώσεις όπου υποβληθούν δικαιολογητικά εκ των υστέρων, η σχετική οφειλή θα μπορεί να διαγραφεί κατά περίπτωση από τη Φορολογική Υπηρεσία.

Πηγή: newsbeast.gr