Γαλλία και Δημοσιονομικό Έλλειμμα Η Πρόκληση της Μείωσης στο Τρία τοις εκατό εντός Πέντε Χρόνων

Γαλλία και Δημοσιονομικό Έλλειμμα Η Πρόκληση της Μείωσης στο Τρία τοις εκατό εντός Πέντε Χρόνων


Δεν είναι εφικτό για τη Γαλλία να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ σε τρία χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. Εξέφρασε την άποψη ότι η αναδομή αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε πέντε χρόνια εφόσον ακολουθηθούν οι κατάλληλες πολιτικές. Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 2, τόνισε ότι τρία χρόνια δεν είναι ρεαλιστικός χρονικός ορίζοντας, ούτε από οικονομική ή αναπτυξιακή άποψη.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν επισήμανε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι φέτος θα φτάσει το 5,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας το επιτρεπόμενο όριο του 3% που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι δεν αποκλείει την αύξηση φόρων για τους πλουσιότερους και ορισμένες επιχειρήσεις, προκειμένου να καταφέρει η κυβέρνηση να περιορίσει το έλλειμμα.

Η κατάσταση εγείρει ανησυχίες στους επενδυτές, καθώς το κόστος δανεισμού της Γαλλίας αυξήθηκε πρόσκαιρα και ξεπέρασε αυτό της Ισπανίας, για πρώτη φορά από το 2008. Οι πιθανές περικοπές δαπανών, όπως ανέφερε ο Βιλερουά, είναι μία από τις στρατηγικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του ελλείμματος.

Πηγή: newsbeast.gr