Η κατανάλωση ψωμιού στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει μια σταδιακή μείωση από το 2019 έως το 2022, με τη συνολική μείωση να φτάνει τους 22.164 τόνους. Το 2022, οι ποσότητες ψωμιού που καταναλώθηκαν μειώθηκαν κατά 5,05% σε σύγκριση με το 2019. Ξεχωρίζει ότι, ενώ η κατανάλωση άσπρου ψωμιού αυξάνεται, το μαύρο ψωμί καταγράφει σημαντική μείωση. Οι μέσες μηνιαίες δαπάνες για προϊόντα άρτου ανέρχονται σε 24,18 ευρώ, με τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα από 1.800 έως 2.000 ευρώ να καταναλώνουν περισσότερο.
Η Ελλάδα κατατάσσεται ως μία από τις φθηνότερες χώρες στην Ευρώπη όσον αφορά την τιμή του ψωμιού, αν και η κατανάλωση έχει μειωθεί. Τα στοιχεία μιας έρευνας από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών για την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος δείχνουν ότι η τιμή της φρέσκιας φραντζόλας των 500 γρ. φθάνει τα 1,21 ευρώ, 48% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι 1,80 ευρώ. Από το 2020 η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή στην ευρωζώνη, μετά την Εσθονία, και έχει βελτιώσει τη θέση της στην ΕΕ, από την 6η το 2020 στην 5η το 2024.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα φιλοξενεί τους περισσότερους φούρνους ανά κάτοικο στην ΕΕ, με 8.391 επιχειρήσεις στον τομέα της αρτοποιίας, κάτι που σημαίνει ότι αναλογούν 8 φούρνοι ανά 10.000 κατοίκους. Ωστόσο, ο καθαρός κύκλος εργασιών από την παραγωγή ψωμιού και άλλων ειδών αρτοποιίας στην Ελλάδα για το 2021 ανήλθε σε 1.856 εκατ. ευρώ, με τον μέσο όρο ανά επιχείρηση να ανέρχεται σε 221.294 ευρώ, θέση σχετικά χαμηλή σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ.
Οι αυξήσεις της τιμής του ψωμιού συνδέονται με την αύξηση των πρώτων υλών, της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Από τον Αύγουστο του 2021, οι τιμές του αλεσμένου σιταριού υπήρξαν αυξητικές, φτάνοντας τα 400 ευρώ ανά τόνο, ενώ και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ. Επιπλέον, το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 25% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το 2019.
Πηγή: newsbeast.gr