Φορολόγηση των Φιλοδωρημάτων στην Εστίαση και οι Επιπτώσεις για τους Εργαζόμενους

Φορολόγηση των Φιλοδωρημάτων στην Εστίαση και οι Επιπτώσεις για τους Εργαζόμενους


Το ζήτημα της φορολόγησης των φιλοδωρημάτων έχει φτάσει στη Βουλή, όπου οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη. Η ερώτηση αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε τα προαιρετικά φιλοδωρήματα που πληρώνονται στους εργαζόμενους του τομέα της εστίασης να μην θεωρούνται μισθός και να καταβάλλονται ολόκληρα στους δικαιούχους τους.

Η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς υπογραμμίζει ότι, με την εξάπλωση των ηλεκτρονικών πληρωμών, πολλά φιλοδωρήματα καταβάλλονται μέσω POS και, σύμφωνα με την εγκύκλιο Α.1088/2023 της ΑΑΔΕ, τα φιλοδωρήματα αυτά θεωρούνται μισθός και υπόκεινται σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Οι συντάκτες της ανακοίνωσης επισημαίνουν ότι αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για τους εργαζόμενους, καθώς από ένα λογαριασμό ύψους 100 ευρώ και πρόσθετο φιλοδώρημα 10 ευρώ, το καθαρό ποσό που θα λάβει ο σερβιτόρος μπορεί να είναι μόλις 4 ευρώ.

Η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων είναι ένα σημαντικό ζήτημα, διότι αυτά ενισχύουν τις αποδοχές των εργαζομένων. Οι κατηγορίες φιλοδωρημάτων περιλαμβάνουν: τα φιλοδωρήματα που υπολογίζονται ως ποσοστό του λογαριασμού, τα φιλοδωρήματα που δίνονται σε μετρητά και εκείνα που πληρώνονται μέσω κάρτας. Μάλιστα, τα φιλοδωρήματα που δίνονται μέσω καρτών είναι δεσμευμένα από τη διαδικασία καταχώρισης και αποδοχής στην επιχείρηση, με την υποχρέωση να αποδοθούν στους εργαζομένους.

Η απόφαση του Άρειου Πάγου σχετικά με τα φιλοδωρήματα ανακοινώνει ότι αυτά μπορούν να θεωρούνται μέρος του μισθού μόνο εφόσον υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη για την τακτική καταβολή τους. Σε αντίθετη περίπτωση, τα φιλοδωρήματα που δίνονται προαιρετικά από τους πελάτες δεν αποτελούν μισθό.

Πηγή: newsbeast.gr