Φορολογικές Ρυθμίσεις για τα Φιλοδωρήματα από την Κυβέρνηση

Φορολογικές Ρυθμίσεις για τα Φιλοδωρήματα από την Κυβέρνηση


Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τη φορολογική ρύθμιση των φιλοδωρημάτων. Αν και η φορολόγησή τους θεσπίστηκε με νόμο ήδη από τη δεκαετία του 1980, μέχρι τώρα παραμένει ανέλεγκτη.

Έχουν προταθεί πέντε διαφορετικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Μία από αυτές είναι η εξαίρεση των μικρών φιλοδωρημάτων από τη φορολογία, με καθορισμό ενός ανώτατου ορίου ποσών που δεν θα υπόκεινται σε φόρο.

Μια άλλη πρόταση είναι η δημιουργία κλίμακας φορολογίας για τα φιλοδωρήματα, όπου μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό θα είναι αφορολόγητα και για υψηλότερα ποσά θα ισχύουν διαφορετικοί συντελεστές. Η κλίμακα αυτή θα λειτουργεί αυτοτελώς, ξεχωριστά από τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.

Επιπλέον, προτείνονται ποινές για όσους δεν αποδίδουν τα φιλοδωρήματα, αλλά και για εκείνους που προσπαθούν να αλλοιώσουν τη σχέση εργασίας.

Μια σημαντική πρόταση είναι η υποχρεωτική διαχώριση των φιλοδωρημάτων κατά την πληρωμή μέσω POS, όπου ο λογαριασμός και το φιλοδώρημα θα καταβάλλονται σε διαφορετικά τμήματα της συναλλαγής. Τέλος, αναμένονται διασταυρώσεις από τη φορολογική διοίκηση για να διαπιστωθεί εάν επιχειρήσεις παρακρατούν φιλοδωρήματα.

Πηγή: newsbeast.gr