Φορολογικές Προσφυγές: Πάνω από τρεις στους δέκα Δημοσίους Υπαλλήλους Δικαιώθηκαν από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών

Φορολογικές Προσφυγές: Πάνω από τρεις στους δέκα Δημοσίους Υπαλλήλους Δικαιώθηκαν από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών


Περισσότεροι από 3 στους 10 φορολογούμενους που προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ το πρώτο εξάμηνο του 2024 κατάφεραν να επιτύχουν «κούρεμα» ή ακόμα και διαγραφή πρόσθετων φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων. Συγκεκριμένα, το 32,16% των 4.062 υποθέσεων που εξετάστηκαν από τη ΔΕΔ είχε θετική έκβαση, εξασφαλίζοντας στους φορολογούμενους ολική ή μερική απαλλαγή από τα καταλογισθέντα ποσά.

Στο σύνολο, 4.186 ενδικοφανείς προσφυγές παραπέμφθηκαν στη ΔΕΔ, με 2.756 από αυτές να απορρίπτονται. Ιδιαίτερα, 117 προσφυγές απορρίφθηκαν σιωπηρώς καθώς ξεπεράστηκε το χρονικό περιθώριο των 120 ημερών για την εξέτασή τους, ενώ 7 υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων.

Όσοι φορολογούμενοι δεν δικαιώθηκαν από τη ΔΕΔ έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια, όπου σύμφωνα με στοιχεία, το 40% των περιπτώσεων που απορρίπτονται από τη ΔΕΔ καταλήγουν σε δικαστικές διαδικασίες. Η διαδικασία υποβολής προσφυγής στη ΔΕΔ πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 30 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού του Φόρου, διαφορετικά ο φορολογούμενος χάνει το δικαίωμα προσφυγής.

Από το 2013 μέχρι τον Αύγουστο του 2024, έχουν υποβληθεί 92.670 ενδικοφανείς προσφυγές, εκ των οποίων οι 88.605 έχουν εκδικαστεί. Σ’ αυτές, η ΔΕΔ έχει δικαιώσει τους φορολογούμενους σε 21.859 περιπτώσεις, ακυρώνοντας φόρους και πρόστιμα, φέρνοντας τον αριθμό των υποθέσεων που καταλήγουν στα δικαστήρια στις 35.671.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2023, η υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής είναι υποχρεωτική ηλεκτρονικά και απαιτεί την αναφορά συγκεκριμένων στοιχείων του υπόχρεου, καθώς και λεπτομέρειες για την προσβαλλόμενη πράξη και τους λόγους του αιτήματος.

Πηγή: newsbeast.gr