Φορολογικές Διευκολύνσεις για Ηλεκτρονικές Συναλλαγές με Έκπτωση έως 2200 Ευρώ

Φορολογικές Διευκολύνσεις για Ηλεκτρονικές Συναλλαγές με Έκπτωση έως 2200 Ευρώ


Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ελαφρύνουν τον λογαριασμό της εφορίας τους μέχρι το τέλος του χρόνου, πληρώνοντας λιγότερο φόρο για τα εισοδήματα του 2023, με την έκπτωση να φτάνει έως και 2.200 ευρώ. Το κλειδί για αυτή τη φορο-έκπτωση είναι οι ηλεκτρονικές αποδείξεις που προκύπτουν από συναλλαγές με επαγγελματίες που ανήκουν σε «κόκκινες ζώνες» φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν των επαγγελματιών από 20 συγκεκριμένες κατηγορίες έως το τέλος του έτους, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, θα δουν το εκκαθαριστικό τους να είναι σημαντικά ελαφρύτερο το 2025.

Για την επιτυχία της φορο-έκπτωσης, οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες: οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν πληρωμές για κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικών, ψυκτικών, ηλεκτρολόγων, κουρείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών καθαρισμού και οικιακών υπηρεσιών, καθώς και νομικές και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών. Προϋπόθεση είναι οι δαπάνες να πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα, όπως χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες ή e-banking.

Από το 2022 έως το 2025, εφαρμόζεται ποσοστό έκπτωσης ίσο με το 30% των ηλεκτρονικών πληρωμών για τις 20 αυτές κατηγορίες επαγγελματιών, με ανώτατο όριο τα 5.000 ευρώ κατ’ έτος. Για παράδειγμα, αν οι δαπάνες ανέρχονται σε 5.000 ευρώ, η έκπτωση είναι 1.500 ευρώ. Ωστόσο, αν οι δαπάνες φτάνουν τα 20.000 ευρώ, η έκπτωση θα υπολογιστεί με βάση το ανώτατο όριο των 5.000 ευρώ, και όχι το 30% των 20.000 ευρώ.

Η έκπτωση φόρου αφορά αποκλειστικά τους φορολογούμενους που κάνουν τις δαπάνες. Αν το ποσό της έκπτωσης υπερβαίνει το 5.000 ευρώ, το πλεονάζον ποσό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον/την σύζυγό τους. Για παράδειγμα, αν η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος είναι 6.000 ευρώ, το τυχόν περισευούμενο ποσό δεν αφαιρείται από το εισόδημα του συζύγου ή της συζύγου.

Πηγή: newsbeast.gr