Φιλοδωρήματα και Φορολογία Η Νέα Νομοθετική Ρύθμιση για την Απαλλαγή Φόρου στους Εργαζομένους στο Χώρο Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Φιλοδωρήματα και Φορολογία Η Νέα Νομοθετική Ρύθμιση για την Απαλλαγή Φόρου στους Εργαζομένους στο Χώρο Υγειονομικού Ενδιαφέροντος


Το θέμα των φιλοδωρημάτων για τους εργαζόμενους έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση, ειδικά μετά τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Επίσης, η πρόσφατη απόφαση του Άρειου Πάγου να φορολογούνται τα φιλοδωρήματα όπως οι μισθοί έχει φέρει στην επιφάνεια πολλές αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει μια νομοθετική ρύθμιση που θα απαλλάσσει τα φιλοδωρήματα των μισθωτών σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές, υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, τα ποσά που δεν θα ξεπερνούν τα 3.600 ευρώ ετησίως, δηλαδή τα 300 ευρώ μηνιαίως, θα είναι αφορολόγητα.

Σύμφωνα με τον ANT1, το υπουργείο Οικονομικών δέχεται προτάσεις για αύξηση του συγκεκριμένου ορίου στα 400 ευρώ μηνιαίως, ή 4.800 ευρώ ετησίως. Η διάταξη θα προβλέπει επίσης ότι το ποσό που απαλλάσσεται από κρατήσεις δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ονομαστικού μισθού. Επιπλέον, θα υπάρξουν ποινές για τους εργοδότες που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση αυτή μέσω της μείωσης των μισθών των εργαζομένων και της αύξησης των πρόσθετων αμοιβών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί αυτή η πρακτική, ο εργοδότης θα υποχρεούται να καταβάλει εισφορά ίση με το 22% της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

Πηγή: newsbeast.gr