Ευνοϊκή εκκίνηση για το πετρέλαιο θέρμανσης και νέο επίδομα για τους δικαιούχους

Ευνοϊκή εκκίνηση για το πετρέλαιο θέρμανσης και νέο επίδομα για τους δικαιούχους


Σήμερα, Τρίτη 15/10, ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή εκκίνησης να καταγράφεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2022, σύμφωνα με τις τελευταίες αγοραίες εκτιμήσεις. Η μέση τιμή στην Αττική αναμένεται να κλειδώσει μεταξύ 1,15-1,17 ευρώ το λίτρο, με τις τιμές να κλιμακώνονται προς τα πάνω στις περιφέρειες και τα νησιά, λόγω των μεταφορικών εξόδων.

Τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης φανερώνουν ότι πέρυσι, στην αρχή της περιόδου, ο πανελλαδικός μέσος όρος της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ήταν 1,425 ευρώ το λίτρο (στην Αττική 1,4 ευρώ), ενώ το 2022 οι τιμές ήταν 1,409 ευρώ πανελλαδικά και 1,379 ευρώ στην Αττική. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι πολλοί καταναλωτές δεν έχουν αποθηκεύσει πετρέλαιο για τον χειμώνα. Αυτοί που ανησυχούν για πιθανή αύξηση των διεθνών τιμών ίσως σπεύσουν να παραγγείλουν.

Φέτος, το επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους που διαμένουν σε περιοχές με αυξημένες ανάγκες αναμένεται να φτάσει έως και τα 1.000 ευρώ, εφόσον οι τρέχουσες συνθήκες παραμείνουν σταθερές. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ποσά που κυμαίνονται από 100 έως 800 ευρώ, ανάλογα με την κατανάλωση και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Για τη χορήγηση του επιδόματος, οι υποψήφιοι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος: ετήσιο έως 16.000 ευρώ για άγαμους και έως 24.000 ευρώ για έγγαμους. Για οικογένειες με παιδιά, το ανώτατο όριο εισοδήματος αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ ανά τέκνο. Επιπλέον, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να ξεπερνά: 200.000 ευρώ για άγαμους και 300.000 ευρώ για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες. Το επίδομα καταβάλλεται μέσω αίτησης στην ψηφιακή πλατφόρμα «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ.

Πηγή: newsbeast.gr