Επιτυχής Διάθεση Ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας Αποτελεί Ιστορικό Ρεκόρ για το ΤΧΣ

Επιτυχής Διάθεση Ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας Αποτελεί Ιστορικό Ρεκόρ για το ΤΧΣ


Η επιτυχής ολοκλήρωση της διάθεσης του 10% της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (ΤΧΣ) σηματοδοτεί μία νέα εποχή στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Η υπερκάλυψη της προσφοράς κατά 10,4 φορές, που تحقق νωρίς στην διαδικασία, αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 691 εκατ. ευρώ με τιμή 7,55 ευρώ ανά μετοχή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η εκδήλωση της ζήτησης από διεθνείς επενδυτές ήταν άμεση, με αποτέλεσμα η προσφορά να καλυφθεί σε λιγότερο από πέντε λεπτά. Αυτή η δυναμική οδηγούσε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του στις 1 Οκτωβρίου 2024, να περιορίσει το εύρος τιμών για τη διεθνή προσφορά σε 7,40 έως 7,65 ευρώ ανά μετοχή, ενώ τελικά ορίστηκε μεγαλύτερη αξία στα 7,55 ευρώ, εξασφαλίζοντας το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο.

Η στήριξη του ελληνικού και διεθνούς επενδυτικού κοινού σε μία περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη τους στην Εθνική Τράπεζα. Με αυτή την επιτυχία, η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες ολοκληρώνεται τουλάχιστον ένα χρόνο πρόωρα, δείχνοντας την ετοιμότητα των τραπεζών να ανταποκριθούν στις προκλήσεις.

Η στρατηγική αποεπένδυσης που ακολουθήθηκε έχει περιλάβει διαδικασίες προσφορών με αντίκτυπο στη διαφάνεια και τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Κεφαλαιαγοράς, καθώς και εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις κεφαλαιαγορές. Ολοκληρώθηκαν τέσσερις σημαντικές συναλλαγές κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Η πρώτη από τις συναλλαγές αυτές ήταν η πώληση του 1,4% της Eurobank τον Οκτώβριο του 2023, που σηματοδότησε την πρώτη μετά την κρίση πλήρη μετάβαση της τράπεζας στον ιδιωτικό τομέα. Στη συνέχεια, ακολούθησαν και άλλες πωλήσεις συμμετοχών, όπως το 9% της Alpha Bank στην ιταλική UniCredit τον Νοέμβριο του 2023 και η διάθεση ποσοστού 22% από την Εθνική Τράπεζα, αξίας 1,07 δισ. ευρώ.

Σημαντικότερη όλων, η ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών της Πειραιώς τον Μάρτιο του 2024 αποτέλεσε την μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση μέσω δημόσιας προσφοράς πανευρωπαϊκά. Η υπερκάλυψη των προσφορών δείχνει την υψηλή ζήτηση και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική τραπεζική αγορά.

Η ολοκλήρωση της στρατηγικής αποεπένδυσης του ΤΧΣ σηματοδοτεί τη νέα κεφαλαιακή σταθερότητα και την ετοιμότητα των τραπεζών να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αφήνοντας πίσω την αστάθεια της προηγούμενης δεκαετίας.
Πηγή: newsbeast.gr