Επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη

Επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη


Δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt αναφέρεται στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, εστιάζοντας κυρίως στην επιτυχημένη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τα φορολογικά έσοδα για το οκτάμηνο υπερέβησαν τον προϋπολογισμό κατά 1,9 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 5% περισσότερο από το προγραμματισμένο ποσό. Αυτή η αύξηση συνδέεται εν μέρει με την δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία σημείωσε άνοδο 2,3% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι χώρες της ευρωζώνης παρουσίασαν μέσο όρο ανάπτυξης μόλις 0,6%.

Η επιτυχία αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εντείνει τις προσπάθειες για τη συνεπή είσπραξη των φόρων. Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενες κυβερνήσεις απέφευγαν τη σύγκρουση με ισχυρές ομάδες ψηφοφόρων, όπως είναι οι δικηγόροι και οι γιατροί. Ο τωρινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέστησε σαφές ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή του. «Δουλεύει”, δήλωσε ευτυχής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που έμοιαζαν ανέφικτες στο παρελθόν πλέον υλοποιούνται.

Σημειώνεται ότι κάθε μήνα ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση του προϋπολογισμού, γεγονός που έχει δημιουργήσει τη βάση για την επιτυχία αυτή. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ενδέχεται να ζηλεύει τα τελευταία στοιχεία του Έλληνα συναδέλφου του, δεδομένου ότι τα ελληνικά κρατικά ταμεία εμφανίζονται σε καλή κατάσταση.

Πηγή: newsbeast.gr