Επιστροφή των Τραπεζών στον Ιδιωτικό Τομέα και Οικονομική Ανάκαμψη στην Ελλάδα

Επιστροφή των Τραπεζών στον Ιδιωτικό Τομέα και Οικονομική Ανάκαμψη στην Ελλάδα


Η διαδικασία πώλησης μεριδίων των τραπεζών στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, έχει επιπτώσεις που αναδιαμορφώνουν το τοπίο του τραπεζικού τομέα. Οι τράπεζες της Ελλάδας, που στο παρελθόν χαρακτηρίζονταν ως «προβληματικές», έχουν γίνει πλέον από τα πιο περιζήτητα περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Ηλία Ξηρουχάκη, διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερους ισολογισμούς και υψηλότερα κέρδη, επιτρέποντας στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες να καταβάλουν μερίσματα για πρώτη φορά από το 2008, γεγονός που αποτελεί ένδειξη της οικονομικής ανάκαμψης.

Η πώληση μεριδίου στην Εθνική Τράπεζα εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα που έχει προσφέρει στην κυβέρνηση 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον τελευταίο χρόνο, επιστρέφοντας ουσιαστικά τον τομέα στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η ταχεία διαδικασία πωλήσεων καθιστά την Ελλάδα μια μοναδική περίπτωση, αν και άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία προχωρούν επίσης σε πωλήσεις μεριδίων που κατείχαν λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι κυβερνήσεις αξιοποιούν τις αυξανόμενες αποτιμήσεις για να αντιμετωπίσουν μεγάλα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους, πριν οι μειούμενοι επιτόκιοι επηρεάσουν ξανά την κερδοφορία των τραπεζών.

Επιπλέον, η διαδικασία αυτή έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τις συγχωνεύσεις εντός του τραπεζικού τομέα και να επανακαθορίσει έναν κλάδο που επί μακρόν υστερούσε σε σύγκριση με τη Wall Street. «Βλέπουμε τώρα πολύ ανταγωνιστικές τράπεζες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», υπογραμμίζει ο Ξηρουχάκης. Η απομάκρυνση του κρατικού «δίχτυ ασφαλείας» δόθηκε σε μια περίοδο όπου οι τράπεζες παρουσίαζαν ήδη σημαντικά σημάδια ανάκαμψης, υποδεικνύοντας ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για την αποχώρηση του κράτους από τις τράπεζες. Πηγή: newsbeast.gr