Επανεξέταση και Αναμόρφωση των Πράσινων Φόρων στην Ελλάδα για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

Επανεξέταση και Αναμόρφωση των Πράσινων Φόρων στην Ελλάδα για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής


Η Ελλάδα έχει ήδη υιοθετήσει μέτρα σχετικά με την πράσινη φορολογία. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, είναι αναγκαία μια νέα αναθεώρηση με τη χρήση σύγχρονων μοντέλων και προηγμένων μεθόδων οικονομετρικής εκτίμησης. Αυτό θα επιτρέψει τον ακριβή προσδιορισμό του αντίκτυπου που έχουν τα μέτρα περιβαλλοντικής φορολογίας σε όλους τους τομείς που πλήττονται, περιλαμβάνοντας την κοινωνία, την οικονομική δραστηριότητα και το περιβάλλον. Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν τα πιο αποδοτικά και κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο φορολογικό σύστημα που να εξισορροπεί την προώθηση περιβαλλοντικών στόχων με την κοινωνικοοικονομική ευημερία.

Από το 2025, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να επανεξετάσει το σύστημα των πράσινων φόρων, εισάγοντας καινούργιες παρεμβάσεις για την αύξηση των εσόδων που θα κατευθυνθούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία έχει αναλάβει ειδική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών. Οι εργασίες της επιτροπής εντάσσονται στις συζητήσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στα δεδομένα που έχει προτείνει η Κομισιόν μέσω σχετικής Οδηγίας.

Αυτή τη στιγμή, οι περιβαλλοντικοί φόροι και τέλη περιλαμβάνουν διάφορες χρεώσεις, όπως: τέλος ανακύκλωσης για προϊόντα που περιέχουν πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), περιβαλλοντικό τέλος για πλαστικές σακούλες, εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος για πλαστικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως συσκευασία τροφίμων, πράσινο τέλος επί του πετρελαίου εσωτερικής καύσης, και άλλα τέλη που σχετίζονται με τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022, τα συνολικά έσοδα από τους περιβαλλοντικούς φόρους ανήλθαν σε 11,578 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 50,3% σε σχέση με το 2021. Τα έσοδα αυτά αντιπροσώπευαν το 13,6% των συνολικών φόρων και κοινωνικών εισφορών της ελληνικής οικονομίας, με τις επιχειρήσεις να έχουν συνεισφέρει 8,077 δισεκατομμύρια ευρώ και τα νοικοκυριά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ενεργειακοί φόροι, εξάλλου, αποτέλεσαν την πλειονότητα, φτάνοντας το 85,8% των περιβαλλοντικών φόρων για το 2022, με συνολικό ύψος 9,93 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr